Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Kritikussá vált az orosz vodkahelyzet

2002.12.06. 16:34
Idén Oroszországban a lakosság átlagos vodkafogyasztása várhatóan meghaladja a fejenkénti 15 litert, ami már kritikus fenyegetést jelent az emberek egészségére és személyiségfejlődésére nézve. Ezt Vjacseszlav Albu, az orosz Szeszipari Szövetség alelnöke közölte pénteken. Orosz tudósok rájöttek, hogy genetikai okai is vannak honfitársaik legendás vodkaszeretetének.
Az alelnök által megnevezett 15 liter egyébként nem is tartalmazza azt a jelentős mennyiséget, amit a házilag, vagy illegális szeszfőzdékben készült vodkából hajtanak le az oroszok.

Sörrel kísérik a vodkát

Az is említést érdemel, hogy sörre tavaly már többet költöttek az oroszok, mint nemzeti italukra, a folyékony kenyeret viszont nem vodka helyett, hanem annak kísérőjeként fogyasztják általában.

A moszkvai Népek Barátsága Kutatóintézet munkatársai megfejtették az oroszok alkoholszeretetének titkát: mindenről az úgynevezett "ázsiai gén" tehet, amely az oroszok mintegy kétharmadánál található meg. Ez tízszeresére gyorsítja fel az enzimek működését, tehát az ázsiai génnel rendelkezők tízszer lassabban részegednek le, mint európai ivócimboráik. Az ázsiai gén nem csak a berúgás folyamatát lassítja le, hanem fokozza az alkoholfogyasztó "étvágyát" is, aki így gyakorlatilag soha nem tud eleget inni.

Átok az ázsiai gén

A gén hatása ugyanakkor kétélű: az alkohol által termelt méreg tízszer gyorsabban kerül az ember vérébe, ami a kutatók szerint megmagyarázza, hogy az oroszok miért viselik más népeknél nehezebben a másnaposságot, illetve miért gyakoribbak körükben a túlzott alkoholfogyasztással járó májbetegségek.

A 145 milliós Oroszországban jelenleg 2 millió alkoholistát tartanak hivatalosan számon. A sztereotípiák ellenére az alkoholfüggők számában nem Szibéria, hanem a közép-oroszországi és a volgai régió vezet, az Urálon túli terület csak harmadik a listán. A legtöbbször a rossz minőségű, pancsolt vodka fogyasztásával összefüggő alkoholmérgezésekben viszont a Moszkvai terület vezet, tavaly több mint ezer ilyen eset történt az orosz főváros vonzáskörzetében.