József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szükségállapot Szibériában a hamis vodka miatt

2006.10.31. 10:04
Tömeges mérgezéseket okoz Oroszország-szerte a a hamis vodka. Szibériában már szükségállapotot vezettek be, mert tömegével áll le a mája a drága vodka helyett ipari oldószereket fogyasztó proletároknak.

Tizennégy szibériai településen kellett szükségállapotot kihirdetni a hamis vodka okozta tömeges mérgezések miatt. Irkutszk körzetében már 900 embert kezelnek kórházban májleállással.

600 tonna oldószer

A helyi hatóságok szerint a tömeges mérgezések aggasztóan alakulnak. A helyi hatóságok és a rendőrség a múlt héten három napot kapott a vodkahamisítványok felkutatására, de még a héten is tucatjával mérgeződtek meg emberek.

Pedig az elmúlt hetekben hatalmas mennyiségben foglaltak le hamis alkoholt. A legtöbb esetben fagyállóval, rozsdamentesítővel és ablakpucolóval verik át az embereket. Voronyezsben például 600 tonna ipari oldószert foglaltak le.

Oroszországban amúgy is havonta átlag 3500-an vesztik életüket, mert alkohol helyett valamilyen ipari oldószert isznak. Az elmúlt hetekben azonban riasztó tömeges mérgezések voltak. Az egyik legdurvább esetben Belgorod térségében két faluból ezer embert kellett kórházba szállítani.

Drága az ital

A tömeges mérgezések egyik oka lehet, hogy Oroszországban most vezették be a jövedéki adót a vodkára. Az adóval terhelt italt a szegények már nem tudják megfizetni.

Vlagyimir Putyin ugyan elutasította az alkoholtilalom bevezetését, de a kormányzat radikális lépéseken gondolkodik. A BBC értesülései szerint elképzelhető, hogy újra állami monopóliummá teszik az alkoholgyártást, de az is felmerült, hogy a szegény rétegek számára egy olcsó és nem túl minőségi, de legalább alkoholtartalmú "népi vodkát" vezessenek be.