Konrád
8 °C
26 °C

124 orosz halt bele a hamis vodkába

2006.11.02. 18:14
Küzdenek Oroszországban a hamis vodka ellen a hatóságok. Az elmúlt hetekben több ezren szenvedtek mérgezést, és több mint százan meghaltak.

A hétvégén hárman vesztették életüket, és több mint száz embert mérgezés miatt ápolnak az oroszországi Balasovban. Az eseteket az illetékesek a tömegesen piacra került hamis vodkára vezetik vissza.

Oldószerekkel az adó ellen

Toxikológusok szerint még csak nem minőségű alkoholról van szó, hanem ipari oldószerekről. Ezeket gyakran kamionokról árúsítják, akár 25 rubelért (195 Ft) is.

Eközben 1 liter vodka államilag meghatározott minimális ára 65 rubel. A jelentős különbség oka, hogy a rendes vodka előállítási költsége önmagában is 30 rubel körül mozog, ehhez adódik hozzá az idén a vodkára is kivetett jövedéki adó, mely szintén 30 rubel.

Hadiállapot

A balasovi eset nem egyedi: az elmúlt hetekben 2690 ember szenvedett mérgezést és százhuszonnégyen haltak meg az országban. Oroszországban évente körülbelül 40 ezer ember hal bele az alkoholba. (Az oroszok átlag 14,7 liter tömény szeszt isznak meg egy évben.)

A hatóságok őrzetbe vettek egy balasovi férfit, akit nem biztonságos szerek szállításával és árúsításával vádolnak, de a vád lehet akár emberölés is.

Sikertelen helyi törekvések

A helyi vezetők is próbálják legyűrni a krízist. Belgorod környékén például felajánlották, hogy literenként 50 rubelért felvásárolják a hamis vodkát, azonban senki nem ugrott az ajánlatra. Gyorsan összehoztak egy kiállítást az alkohol káros hatásairól egy helyi múzeumban.