Ágnes
-1 °C
2 °C

Pánikot okozott a mormogó vulkán

2005.04.13. 11:33
Tömeges kitelepítést rendeltek el az indonéz hatóságok a szumátrai Talang-hegy körzetében kitört pánik után. A Talang vulkán hétfőn és kedden is füstöt és hamut lövellt. Ez nem számít szokatlannak, a karácsonyi cunami és az azóta folyamatos földrengések okozta stressz azonban pánikra hajlamosabbá tette a helyi lakosságot.

Indonesia
Huszonötezer falusit menekítettek ki a Talang-hegy körzetéből az indonéziai Szumátra szigetén, jelentette az AP. A Talang vulkán kedden és szerdán is hangosan morajlott, a hatóságok a kitöréstől tartva döntöttek az evakuálás mellett. A geológusok szerint ugyanakkor a vulkán már lenyugvóban van, a kitörésnek kicsi a valószínűsége.

Mindentől félnek

A vulkánpánik is jelzi, hogy az elmúlt hetekben szinte minden nap földrengéseket megélő, a karácsonyi cunami pusztítását még ki sem heverő sziget lakossága nagy feszültségben él. A Talang vulkán esetleges kitöréséről sms-ben terjedtek a hírek, melyek cunami- és földrengésveszélyről is beszámoltak. A szeizmológusok mérései szerint szerda hajnalban valóban kisebb, a Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengés rázta meg a tengerfeneket a Talang-hegy közeli Padang városa mellett.

A Talang vulkán hétfőn és kedden is hamut lövellt ki magából, hétfőn ezer, kedden ötszáz méter magasra. A bandungi vulkanológiai központ munkatársa, Surono szerint ez a veszély múltát jelzi, bár a központ "továbbra is megfigyeli a hegyet", írja az AP.

Régebben csak legyintettek

talang
Talang-hegy
A vulkánból láva nem tört ki, a hatóságok elővigyázatosságból mégis kitelepítették a hegy lejtőin található öt falu teljes lakosságát. A helyi hatóságok beszámolója szerint a sátortáborokban éjszakázó falusiak napközben visszatérnek birtokaikra, hogy gondjukat viseljék állataiknak, jelentette az AP.

A Talang-hegyi pánik az amerikai hírügynökség jelentése szerint meglepőnek számít Indonéziában. Mivel az országban legalább 129 aktív vulkán van, a szigetek alatti talpazatot pedig törésvonalak szabdalják, igen gyakoriak a füst- és hamukitörések. Ezek azonban általában nem okoznak pánikot.