Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Luxusutak és kéjnők cégszámlára?

2005.12.22. 13:40
A Volkswagen AG elnöke, Ferdinand Piech is hozzájárult egy elkülönített költségszámla létrehozásához, amelyről szexpartikat és kéjutazásokat is fizettek - írja a Napi Online a német Focus magazinra hivatkozva. A nyár eleje óta tartó botrány hullámai a cég vezetésén belül egyre magasabb posztokon álló vezetőket érintenek.

A Volkswagen júniusban maga jelentette fel Helmuth Schustert, a Skoda leányvállalat személyzeti vezetőjét és egy volt munkatársát. A Wirtschaftswoche című gazdasági lap által megszellőztetett ügyben felmerült, hogy a két alkalmazott a konszern indiai gyárának építése kapcsán kenőpénzt fogadott el leendő beszállítóktól. Schuster és munkatársa állítólag fedőcégeket hozott létre öt országban, hogy sápot húzzon a konszernhez kötődő beszállítói szerződésekből.

A botrány másik ága a Volkswagennél használt állítólagos titkos büdzsé ügye, amelyből a kilencvenes évek közepétől az üzemi tanács tagjainak, valamint a csúcsvezetőknek és feleségeiknek szerveztek luxusutazásokat. A gyanú szerint az üzemi tanács tagjaitól cserébe azt várták, hogy támogassák a cégvezetés irányvonalát. A luxusutazások és a kenőpénzek az ügy jelenlegi állása szerint a Volkswagen konszernnek 5 millió eurós kárt okoztak.

Hölgyek rendelésre

A személyzeti projektekért felelős Klaus-Joachim Gebauer a hírek szerint az elmúlt öt évben közel 1 millió eurót költött saját és cégen kívüli személyek luxusutaztatására, ékszervásárlásaira és bárlátogatásaira. Ha igény volt, gondoskodott arról is, hogy prostituáltakat szerezzen a konferenciákon megfáradt menedzsereknek.

Korábban a német sajtóban cégen belüli forrásokra hivatkozva megjelent, hogy egy liszaboni találkozó alkalmával valaki kívánságára egy fekete bőrű hölgyet kellett előkeríteni az Elefante Branco nevű lokálból, egy VW-mendzser pedig „belevaló, fiatal hölgyet” kért a hotelba. A lányok a jelek szerint annyira beváltak, hogy őket később egy párizsi luxusszállodába is elvitték, ahol egy üzemi tanácsi tag és egy másik menedzser szállt meg.

A német szociáldemokraták egyik parlamenti képviselője 1999-ben hét másik személlyel egy hannoveri szexpartin vett részt - közölte nemrégiben a Die Welt című újság. A 30 ezer eurós számlát az újság szerint az autókonszern állta.

A cég magánrepülőjével a csúcsvezetőket és feleségeiket Európa legelőkelőbb hoteljeibe vitték el. A feleségek bevásárlókörútjaira a cég fejenként 1000-2000 eurót (250-500 ezer forint) áldozott.

Illetékesek

Gebauer ügyvédje azt mondta: ügyfelének az volt a dolga, hogy találkozókat, üzemlátogatásokat szervezzen és gondoskodjon arról, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát. Mindezt azonban Peter Hartz, a VW személyzeti főnökének útmutatása alapján végezte.

A Financial Times szerint Peter Hartz adott utasítást arra, hogy az üzemi tanács tagjai számára különítsenek el egy keretet, amelynek felhasználását nem ellenőrzik. A Volkswagennél minderre állítólag azt a költségszámlát használták, amelyről az igazgatóságnak is fizettek.

A botrány aztán egyre magasabb szintre jutott. Hartz arra hivatkozott: ő sem a saját szakállára cselekedett, hanem erre a vezetés legtetejéről kapott engedélyt. A VW volt vezérigazgatója, Piech ugyanakkor közölte: eskü alatt vallja, hogy nem kellett semmit tennie egy ilyen számla létrehozásáért, és nem tudott semmiféle olyan programról, ami a szóban forgó utakat vagy partikat fedezte volna.

Az ügyben felmerült Gerhard Schröder korábbi német kancellár neve is. Schröder ugyanis korábban alsó-szászországi kormányfőként tagja volt a VW felügyelőbizottságának, és tudhatott a cégnél zajló törvénytelen ügyletekről.