2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Nyolcan haltak meg az ausztriai vonatbalesetben

2002.02.26. 21:30
Ausztriában eddig ismeretlen okok miatt összeütközött egy magyar kamionokat szállító szerelvény és egy tehervonat. Az osztrák vasutak vezérigazgatójának közlése szerint a balesetben nyolc ember halt meg, tizenöten pedig megsebesültek. Az áldozatokat még nem azonosították, de valószínűsíthető, hogy többségük magyar. A tizennyolc kamionsofőr állapota még mindig nem ismeretes pontosan.
A Ro-la szerelvény és a tehervonat kedden délután három óra körül a Bécstől mintegy 30 kilométerre délre fekvő Wampersdorf állomásától alig 50-80 méterre rohant egymásba. A baleset következtében jelentős károk keletkeztek a mozdonyban és a mozdonyt követő kamionsofőröket szállító kocsiban.

Forró drót a hozzátartozóknak
A keddi ausztriai vonat-szerencsétlenség nyomán a hatóságok "forró drótot" létesítettek az érintettek hozzátartozói számára. A hozzátartozók a 00 43 1 866 55-ös bécsi telefonszámon kaphatnak információkat és tájékoztatást. A nagykövetség intézkedett a határőrségnél, hogy a baleset hazatérő részeseit útlevelük nélkül is engedjék be a határon, s a belügyminisztériumnál, hogy a helyszínre utazni kívánó hozzátartozók szükség esetén szerdán reggel soron kívül, azonnal kapjanak útlevelet.

(MTI)

A szerelvényen 18 magyar járművezető is tartózkodott. Az osztrák vasutak vezérigazgatója nyolc ember haláláról és tizenöt sebesültről számolt be. Az érintettek többsége magyar - közölte Mathias Reichhold osztrák közlekedési miniszter és Rüdiger vorm Walde, az Osztrák Szövetségi Vasutak vezérigazgatója kedden este a katasztrófa helyszínén újságírók előtt.

Thomas Klestil osztrák államfő és Reichhold mély részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, s a miniszter az osztrák állam nevében "megfelelő segítséget" helyezett kilátásba. A helyszínre utazott Barsiné Pataky Etelka bécsi magyar nagykövet is, és az esti órákban megérkezett Budapestről Fónagy János magyar közlekedési miniszter.

A magyarok állapotáról egyenlőre pontos adatok nincsenek. Az osztrák televízió a bécsújhelyi kórházban lévő áldozatokat is bemutatta: a kórházban kilenc sérült van, közülük nyolc biztosan magyar és állapotuk nem súlyos - egyet már el is bocsátottak a kórházból -, egy személy az esti órákban még a műtőben volt. Baden város kórházában két sérültet ápolnak, Kismartonba (Eisenstadt) egy embert vittek, a tájékoztató szolgálatok által említett két bécsi kórházból még nincs értesülés.

A szerelvény Ausztriából Magyarország felé haladt. A másik tehervonat vegyes szállítmányokkal volt megrakva, veszélyes anyagok nem voltak rajta, de egyik vagonja kisiklott és a síneken keresztbe fordult.

Csak a kamionokat szállító vonat roncsolódott

Az osztrák televízió híradójában látható képek szerint csak a kamionokat szállító vonat személykocsija roncsolódott össze. Ennek oka, hogy a tehervagonokat erős alvázra építik, s így a személykocsi volt a két teherszerelvény leggyengébb láncszeme.

A tűzoltóknak szinte apró darabokra kellett szedni az összeroncsolódott kocsit, hogy kiemelhessék az áldozatokat. Az utolsó sérültet 19.00 óra körül tudták kiszabadítani, bár már órák óta beszéltek vele. Sérülései nem súlyosak.

Életben maradt a két vonat vezetője is: az osztrák vonatvezetők külön gyakorolják, hogy a vészfékezés kioldása után nyomban a mozdony hátsó részébe meneküljenek. Egyikük kórházban van, s az illetékesek már kihallgatják.

Az összeroncsolódott vasúti szerelvényt a Hungarokombi Rt. magyar-osztrák vegyes vállalat üzemelteti. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaság (Gyesev), illetve a szerelvényt üzemeltető Hungarokombi Rt. elnöke, Berényi János a helyszínre utazik.

A magyar kamionok jórésze vonatozik Ausztriában

A forgalom jelenleg szünetel az érintett vasútvonalon, ami meglehetősen kedvezőtlenül érinti a magyar fuvarozókat. Ezért az MKFE a magyar közlekedési tárca illetékeséhez fordult azzal a kéréssel, hogy járjon közben az osztrák közúti hatóságnál. Az MKFE azt igényli: tegyék lehetővé, hogy magyar kamionok közúton a jelenleginél nagyobb számban haladhassanak át Ausztrián.

Ausztriában kvótával szabályozzák, hogy mely ország közúti teherszállító járművei milyen számban közlekedhetnek a közutakon. A magyar kamionok 90 százaléka vasúton, Ro-La szerelvényeken halad át Ausztrián Nyugat-Európába. Ausztriában egy vonaton átlagosan húsz, naponta összesen mintegy ezer kamiont szállítanak, tavaly egész évben kereken 350 ezer kamiont vittek vasúton.