Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Három magyar áldozata lehet az ausztriai vonatbalesetnek

2002.02.27. 08:09
Hat halálos áldozatot, közöttük vélhetően három magyar kamionos életét követelte a kedd délután Baden mellett történt vonatbaleset, 14 személyt ápoltak szerdán kórházban és legalább két személy sértetlenül élte túl az ütközést - közölte az alsó-ausztriai biztonsági igazgatóság szerdán reggel.
Ausztriában eddig ismeretlen okok miatt kedden összeütközött egy magyar kamionokat szállító szerelvény és egy tehervonat. A kedd esti, magasabb adatokat követően ellenőrizték a helyzetet a mentőállomásoknál és a kórházaknál, és kiderült, hogy a helyszínen talált hat halálos áldozatnál többen nem vesztették életüket. A legtöbb sérült állapota nem súlyos. Berényi János, a GYSEV RT. vezérigazgatója az Index kérdéseire elmondta: ellentmondásos híreket kapott az áldozatok számáról, jelenleg neki is hat halálos áldozatról van tudomása. Hozzátette, hogy a 15 sebesültből, 11 magyar.

A bécsújhelyi (Wiener Neustadt) kórházban 8, a badeniban 3, a bécsi Általános Kórházban és a szintén bécsi Lorenz Böhler baleseti kórházban egy-egy sérültet ápolnak. A halottakat - köztük a vonat két jugoszláv és egy török utasát - a badeni temető ravatalozójába szállították. Az áldozatok azonosítása ma délelőtt történik Badenben.

A sofőröket szállító vagon volt a leggyengébb

A bécsi magyar nagykövetség még az éjszaka intézkedett a budapesti belügyminisztériumnál, hogy az esetleg a helyszínre utazni kívánó hozzátartozók szükség esetén szerdán reggel soron kívül és azonnal kapjanak útlevelet - mondta el az MTI-nek az éjszaka Dr. Hargitai József bécsi magyar főkonzul.

A beszámolók szerint a szerencsétlenül járt vonat vagonjai, valamint a rajtuk szállított 21 kamion gyakorlatilag sértetlenek. A két hatalmas tömegű szerelvényben a sofőröket szállító személykocsi volt a leggyengébb, és ezért ez roncsolódott szét teljesen az ütközés nyomatékától. Berényi János elmondta, hogy mindkét szerelvény az Osztrák Államvasutak tulajdona volt. A Sopronból indulót a GYSEV mozdonyvezetője csak Eberfurtig vitte, itt egy osztrák mozdonyvezető vette át.

A baleset okait még vizsgálják

A sértetlenül távozott kamionosok elmondták, hogy a kamionokat szállító vonat - amely az eddigi ismeretek szerint jogosan volt az egy sínpárú pályaszakaszon - a szerencsétlenség pillanatában éppen állt, s az utasok hallották, hogy a felé száguldó másik szerelvény jelez.

Rüdiger vorm Walde, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója még kedden este a helyszínen elmondta: napokig is eltarthat, amíg kiderítik, hogy emberi mulasztás, vagy műszaki hiba okozta a balesetet, de annyi bizonyos, hogy az adott szakaszon csak a kamionokat szállító vonat haladhatott volna, a tehervonat nem.

Gyűjtés az áldozatok hozzátartozóinak

A GYSEV RT. vezérigazgatója azt is elmondta az Indexnek, hogy kamionok és a sofőrök biztosításáról mindenkinek magának kell gondoskodnia a nemzetközi fuvarozásban. Hozzátette, csak felelősség és a szerencsétlenség okainak vizsgálata után lehet majd a kártérítés kérdését felvetni.

Még kedden este a helyszínen Mathias Reichhold osztrák közlekedési miniszter ígért "megfelelő segítséget" az áldozatoknak, szerdán pedig egy alsó-ausztriai jótékonysági szervezet gyűjtést indított a javukra: a bankszámla számát a szerdai bécsi lapok közlik.

A szerencsétlenség helyszínéhez közel lévő Ebreichsdorf polgármestere, Josef Pilz szerdán este újságírók előtt elmondta: évek óta követelik az egy sínpárú szakasz kibővítését két sínpárosra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!