Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tömegszerencsétlenség Siófoknál

2003.05.09. 10:11
Egy német nyugdíjasokat szállító busz ütközött egy vonattal Siófoknál. Az áldozatok számáról ellentmondó hírek érkeznek, este tízkor visszavonták a 34. áldozat haláláról szóló kora esti hírt. A vonat kisiklott, de a mozdonyvezetőn kívül senki sem sérült meg. A MÁV szerint a fénysorompó működött, és a balesetért teljes mértékben a busz sofőrjét terheli a felelősség. A korábbi jelentésekkel szemben mégsem érkezett meg az áldozatok hozzátartozóit szállító német repülőgép Ferihegyre.
A galériában megrázó felvételek láthatók
Fotó: EPA
Súlyos tömegszerencsétlenség történt Siófokon. A Déli pályaudvarról Nagykanizsa felé tartó gyorsvonat 8 óra 46-48 perckor a szabadi-sóstói vasúti átjáróban összeütközött egy német emeletes turistabusszal. A szerencsétlenül járt autóbusz Löhne városából érkezett. Az autóbusz az ütközés után kigyulladt.

A turistabuszon egy magyar idegenvezető is utazott. Az ő állapotáról annyit tudni, hogy a siófoki kórházban ápolják, megműtötték, állapota nem életveszélyes.

A baleset a szabadi-sóstói vasúti átjáróban történt

A MÁV szerint működött a fénysorompó

A MÁV fő-menetirányítójának tájékoztatása szerint a fénysorompóval ellátott átjáróban szabályszerűen működött a fényjelző berendezés. A buszsofőr az első feltételezések szerint a piros jelzés ellenére hajthatott a vasúti kereszteződésbe. A vasúti útpálya háromszáz méter hosszan sérült meg a balesetben, a pályaszakaszt egész éjszaka tartó munkák után péntek reggelre helyreállították.

Kattintson a nagyításhoz!
Fotó: Gáti Kornél
Az ütközés kettévágta az autóbuszt, és egyik darabját a vonat 150 méteren át tolta maga előtt. Az áldozatok többsége a busznak ebben a részében tartózkodott. Az ütközés következtében a személyvonat kisiklott, a mozdonyvezető megsérült, de a vonat utasai közül nem sérült meg senki.

A Somogy megyei rendőrfőkapitány rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, a Budapest felől érkező vonat teljes sebességgel "elbombázta" az üdülő nyugdíjasokat szállító buszt. A vasúti kereszteződésen két turistabusz próbált - feltehetően a piros jelzés ellenére - átmenni. Az egyik átért az átjárón, a másik viszont összeütközött a vonattal. A helyszínelés jelenleg is tart.

Találgatások szerint a buszvezető azért hajtott rá a sínekre, mert a nap pont olyan szögben esett a fénysoropóra, hogy nem láthatta a piros jelzést. Mások úgy vélik, a buszvezető nem szerette volna, ha leszakad az előtte lévő busztól és rosszul mérte fel a vonat és a közte lévő távolságot.

Budapestről is érkeztek mentőkocsik

Harmincnégyen vagy harminchárman haltak meg?
A turistabuszon számítások szerint 39-en utaztak. Harmincketten az ütközés során, ketten a kórházban vesztették életüket - a 34. áldozat haláláról szóló hírt a távirati iroda később visszavonta.
A tömegszerencsétlenségnek hat túlélője van. Az egyik sérülten hétórás műtétsorozatot hajtottak végre a székesfehérvári megyei kórházban; a 62 éves férfi állapota stabil, reményteljesnek mondható. Négy beteget a siófoki kórházban ápolnak.
A baleset helyszínére a fővárosból is rendeltek ki mentőegységeket, illetve mentőhelikoptereket - mondta el az Indexnek az országos mentőszolgálat sajtóreferense, Győrfi Pál. A tűzoltók nagy erőkkel, 30 autóval vonultak ki a siófoki és a balatonfűzfői parancsnokság területéről. A sérülteket a székesfehérvári és a siófoki kórházakba szállították. A Fejér Megyei Szent György kórházba szállított három sérült közül ketten meghaltak, egy sérült életéért küzdenek az orvosok - tájékoztatta az MTI-t Csathó Barna, az intézmény sajtószóvivője. Az egyik sérült a kórházba szállítás közben vesztette életét, másikukat a kórházba érkezés után megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A harmadik sérült életéért a műtőben küzdenek az orvosok.

A siófoki kórházba szállított nyolc sérült közül kettő meghalt, két könnyebb sérültet az ellátás után hazaengedtek. Az egyik életveszélyes sérültön műtétet hajtottak végre, állapota reggelre stabilizálódott. A Havaria értesülései szerint jó esélye van a felépülésre. További három embert könnyű sérülésekkel, de még a kórházban ápolnak.

Medgyessy a helyszínre sietett

Fotó: MEH

Medgyessy Péter délben a helyszínre érkezett, hogy személyesen tájékozódjon a mentési munkálatokról. A kormányfő korábban telefonon beszélt Gerhard Schröder német kancelárral, és részvétét fejezte ki. A kormányfő kíséretében volt Gál J. Zoltán kormányszóvivő, Csehák Judit egészségügyi miniszter, illetve Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Bár Medgyessy munkatársai azt állították, hogy a kormányfő sajtótájékoztató tart, végül ez elmaradt és a kormányfő a siófoki kórházba távozott a baleset helyszínéről.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a baleset után nem sokkal Siófokra utazott. A siófoki önkormányzat információs vonalat létesített, ahol a busz utasainak hozzátartozói érdeklődhetnek.

Krízisközpontot létesített a német nagykövetség

Kattintson a nagyításhoz!
Fotó: Gáti Kornél
A budapesti német nagykövetség krízisközpontot állított fel a csütörtök reggel Siófoknál bekövetkezett halálos vasúti baleset miatt; Wilfried Gruber budapesti német nagykövet, valamint a külképviselet vezető munkatársai a helyszínre utaztak. Pénteken német orvos csoport érkezik Siófokra, s ha szükség lesz rá, segítenek magyar kollégáiknak az áldozatok azonosításában. A baleset áldozatainak azonosítását és a boncolást négy orvos csoport három helyszínen végzi.

Délután megkezdődött a sérült vágányszakasz bontása a siófoki tragikus baleset helyszínén. A nagy erejű ütközés következtében 310 méter hosszan sérült meg a vasúti sín. Egyes szakaszokon 15-20 méter hosszúságban is kiestek a rögzítő csavarok, széttöredeztek a betontámok. Az MTI úgy tudja, hogy az első vasúti szerelvény várhatóan pénteken hajnalban lassítva vonul majd keresztül az újjáépített vágányon.

Valamennyi vasúti szolgálati helyen fekete zászlót tűznek ki a Siófok és Szabadisóstó között a csütörtök reggel történt tragikus baleset áldozatainak emlékére.

Budapestre érkeztek a hozzátartozók

Bár a német légierő csütörtökön este két gép - az áldozatok hozzátartozóit szállító és egy kórházi célokra átalakított a-310-es - érkezését is jelezte, a repülők egyelőre ismeretlen okokból nem érkeztek meg. Az MTI információit a német nagykövetség is megerősítette. Pető György, a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mikor érkezhetnek meg a gépek.

Több százan rótták le kegyeletüket csütörtök este 7 óra után Siófokon a tragédia helyszínén, a Darnai Kálmán téri vasúti átjárónál. Virágok ezrei borították a szerencsétlenség helyszínét, gyertyák és mécsesek százai égtek. A siófoki római katolikus templomban kora este misét tartottak az elhunytak emlékére. A katolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői is felajánlották a baleset túlélőinek, és a német turistacsoport tagjainak, hogy anyanyelvükön lelki gondozásban részesítik őket.