Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc áldozat egy szicíliai vonatbalesetben

2002.07.21. 09:37
Legalább nyolc ember életét vesztette és mintegy harminc szenvedett sérüléseket Szicília északkeleti részén szombat este, amikor kisiklott a Palermóból Velencébe tartó Intercity 1935-ös expresszvonat. A halottak között van egy szicíliai származású, de német állampolgárságú fiatal nő, egy Sri Lanka-i pár is, valamint az egyik mozdonyvezető és egy tízéves kislány is.
A Messinától 32 kilométernyire lévő Rometta Mare településnél történt szerencsétlenség körülményeiről ellentmondásos hírek érkeztek. A Freccia della Laguna (a lagúna nyila) nevű expressz műszaki hiba (a Raiuno olasz tévé szerint talán a vágány zúzottkőágyának megcsúszása) miatt kisiklott, és alighanem először egy bakterháznak ütközött, majd egy hídon át mintegy hétméteres mélységbe zuhant - írta az APA, hozzátéve, hogy a szerelvény hét kocsijából öt zuhant az árokba.

A sérülteket négy Messina tartományi kórházba szállították, többen súlyos állapotban voltak, köztük a másik mozdonyvezető is. A vonaton 190 utas volt, köztük számos külföldi turista - jelezte a Trenitalia állami vasúttársaság.

Az éjszakai órákban több mint 150 mentő dolgozott az utaktól távol eső, nehezen megközelíthető helyszínen. Az olasz haditengerészet is küldött helikoptereket a mentéshez, amelyben több mint száz Messinában állomásozó utászkatona is részt vett.

Olasz honatyák a dél-itáliai vasúthálózat leromlott állapotát okolták a szerencsétlenségért. A vonatnak kompon kellett volna átkelnie a Messinai-szoroson, hogy folytassa útját Velencébe. Az ellenzéki Zöldek egyik törvényhozója élesen bírálta a római kormányt, amiért több mint négymilliárd eurós függőhíddal akarja összekötni Szicíliát az olasz szárazfölddel, miközben elhanyagolja a sínpályákat.

Ehhez fogható vasúti szerencsétlenség utoljára 1979 júniusában történt Szicíliában. Akkor két vonat ütközött össze egy alagútban, mintegy húsz kilométernyire a mostani kisiklás helyétől. Az 1979-es balesetnek 12 halálos áldozata volt.