Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kisiklott egy tehervonat Fényeslitkénél

2004.09.15. 11:20
Kisiklott egy tehervonat hat kocsija a Szabolcs megyei Fényeslitke pályaudvarának közelében szerdán reggel; három tartálykocsiból gyúlékony anyag szivárog, személyi sérülés nem történt, tájékoztatott az katasztrófavédelem és a MÁV.
A MÁV közleménye szerint egy Záhony felől áthaladó tehervonat hat vagonja reggel fél tíz után pár perccel, eddig ismeretlen ok miatt, kisiklott Fényeslitke állomás közelében.

A baleset miatt a vasúti pálya elzáródott mindkét vágányon, így Fényeslitke és Kisvárda között a vonatok nem közlekednek. A helyreállításig a személyszállító vonatok helyett Záhony és Kisvárda között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. A baleset körülményeinek vizsgálatát a rendőrség a vasúti szakemberekkel együtt végzi.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a balesetben hat kocsi sérült és öt kocsi felborult. Az egyik megsérült tartálykocsiból 64 ezer liter világítási petróleum folyt ki, és szivárog a másik két tankervagon is, amelyekhez egyelőre nem tudtak hozzáférni a riasztott tűzoltók, közölte Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője. A balesetben a felsővezeték leszakadt, és a vasúti pálya is károsodott.

A helyszínre harmincöt tűzoltó 10 gépkocsival vonult ki és áramtalanítást végeznek, illetve habbal semlegesítik kifolyt petróleumot, hogy megelőzzék a tűzveszélyt. A balesetben személyi sérülés nem történt, a rendőrség lezárta a területet, mert balesettől 100 méterre lakóházak vannak, bár az ott élőket közvetlen veszély nem fenyegeti.

Both Ferenc, a Mávinform munkatársa elmondta, a baleset körülményeinek vizsgálata több napig akár egy hétig is eltarthat. Hozzátette, megvizsgálják a fekete dobozt, és annak alapján megállapítják, hogy a vonat túllépte-e a megengedett sebességet, valamint megvizsgálják a váltókat, a kocsik műszaki állapotát is, és kihallgatják a mozdonyvezetőt.