Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Műszaki hiba vagy gondatlanság?

2001.11.06. 13:36
Az Alap és Nagykarácsony közötti vonatbaleset azért következett be, mert a szakaszon műszaki hiba miatt veszteglő két vasúti kocsiból álló BZ-316-os motorvonatnak ütközött a vontatására kiküldött M47-es mozdony. A balesetben a vonat mind a tizenkét utasa megsérült.
A veszteglő szerelvény dunaújvárosi pályaudvarra vontatására kiküldött M47-es mozdonyvezetője elmondta: az időben megkezdett fékezési manőver ellenére érezte, hogy a mozdony nem fog megállni a vizes sínen, majd az álló szerelvények ütközött. Az ütközés következtében a pályatest nem rongálódott meg, a szerelvény és a mozdony nem tért le a sínpályáról - mondta el az Indexnek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes.

Mentőhelikopterrel és terepjárókkal folyt a mentés

Tóth Attila az országos mentőszolgálat szóvivője lapunknak elmondta: a helyszínre kiküldött mentőhelikopterből "felfedezett" földúton a helikopter mellett terepjáró mentőautókkal szállították a sérülteket a Dunaújvárosi Kórházba.

Tizenkét sérült

Az összesen tizenkét embert szállító vonaton mindenki megsérült. Kilencen könnyebben, a három súlyos sérült közül egyet, aki nyaki gerincsérülést szenvedett a mentőhelikopter szállította Dunaújvárosba. Egyik súlyos sérült állapota sem életveszélyes vagy válságos.

A műszaki mentés és a helyszínelés tovább folyik

A baleset körülményeinek tisztázása érdekében szakértők bevonásával folyik a vizsgálat. A helyszínelés és a mentés idejére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti állománya mellett a Sárbogárdi és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságról további erőket csoportosítanak át. A MÁV illetékesei az anyagi kár nagyságáról még nem tudtak érdemben nyilatkozni.

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárás indult a mozdonyvezető ellen, aki az Alap és Réhpuszta között veszteglő személyvonatnak ütközött járművével. Németh Lajos alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: amennyiben a szakértői vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a balesetet műszaki hiba okozta, a mozdonyvezető elleni eljárást megszüntetik.