Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lángba borult egy vasúti szerelvény Ausztriában

2003.12.23. 10:35
Kigyulladt több, robbanásveszélyes vegyi anyagot szállító vasúti kocsi kedden az osztrák főváros közelében, miután kisiklott egy vonatszerelvény. Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók órákig küzdöttek a katasztrófával fenyegető vonattűzzel.
Az osztrák szövetségi vasutak (ÖBB) tájékoztatása szerint a Bécshez közeli Himberg vasútállomásánál kedden hajnalban eddig ismeretlen okból kisiklott egy tehervonat, amelynek több kocsija is felborult és lángra lobbant.

A vol.at információi szerint Magyarországról érkezett, és Hegyeshalomnál lépett be Ausztriába a tehervonat, melynek hetedik kocsija ugrott le a vágányról. Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokságának szóvivője az Index kérdésére nem tudta megerősíteni a vonatra vonatkozó információkat. A MÁV Informtól kapott szűkszavú tájékoztatás szerint valóban Hegyeshalomnál hagyta el Magyarországot a vonat, de hogy a honnan és hová vitte volna a veszélyes szállítmányt, azt egyelőre nem tudni.

A 22 vagonból álló szerelvény 780 tonna rendkívül gyúlékony metanolt (ipari alkoholt) is szállított, s a 13 szesszel teli tartálykocsiból kilenc kigyulladt, az első hírek szerint egy vagon fel is robbant, de ezt később cáfolták az osztrák hatóságok - írja a vienna.at. Mintegy 150 tűzoltót vezényeltek a baleset helyszínére, ahol habbal hűtötték a vagonokat, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését. Halálos áldozatokról, sérültekről nem érkezett jelentés.

Evakuálások

A tűzoltók órákon át küzdöttek a lángokkal és a kiömlött robbanásveszélyes anyag hatástalanításával, mire sikerült úrrá lenniük helyzeten. Az ipari szesszel átitatódott földet valószínűleg le kell majd cserélni a baleset helyszínén.

A robbanásveszély miatt kitelepítettek mintegy 150 lakost a környék családi házaiból, néhány közutat lezártak a forgalom elől, a vasúti forgalmat pedig elterelték. A baleset fennakadásokat okoz a nemzetközi vasúti forgalomban is, több szerelvényt más útvonalra kellett terelni, ezért késésekre lehet számítani - adta hírül az ÖBB.