Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szakadékba zuhant a személyvonat

2006.01.23. 22:53
Legalább 39 halálos áldozata és 135 sérültje van annak a vonatszerencsétlenségnek, amely Montenegróban történt. Egy zsúfolt személyvonat kisiklott és a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant. A sebesültek fele gyermek, akik éppen sielésből tértek haza. A sérültek között egy magyar is van.

Kisiklott és szakadékba zuhant egy zsúfolt személyvonat hétfőn délután Montenegróban. A balesetnek legalább 39 halálos áldozata és 135 sérültje van - jelentette a montenegrói állami televízió kormánytisztviselőkre hivatkozva.

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a fővárostól, Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant.

Egy magyar is megsérült

Jusuf Kalamperovic montenegrói belügyminiszter tudomása szerint eddig három halottat szedtek ki a roncsok közül, de szerinte a halálos áldozatok száma meghaladhatja a tizet. A kórházba szállított sérültek fele gyerek volt, aki síelésről tért haza a vonattal. A balesetet vélhetően a fékrendszer meghibásodása okozta.


Klikk a képre!

A balesteben egy egy magyar is könnyebben megsérült - közölte Németh Gyula, Magyarország podgoricai diplomáciai külképviseletének vezetője. Németh Gyula felhívta azt a podgoricai kórházat, ahol a baleset több mint száz sebesültjét ápolják és beszélt a sérülttel, aki magyarul beszélt és magyarnak mondta magát.

Az illető elmondta, hogy csodával határos módon megmenekült, komolyabb baja nem esett, a kórházban rutinvizsgálaton esett át, megröntgenezték a karját. Ő az utolsó vagonban utazott, és azt mondta, nem tud róla, hogy rajta kívül utazott volna még más magyar a vonaton.

Nehéz terep

Miroslav Ivanisevic miniszterelnök-helyettes közölte, hogy "nem hivatalos adatok" szerint a vonaton közel kétszázan utaztak. A helyszíni mentésben 340 rendőr és a montenegrói mentőszolgálat teljes állománya részt vesz. A mentést súlyosan hátráltatja a nehéz, sziklás terep és a sötétség.

A szerencsétlenség súlyosságára utal, hogy a podgoricai tévék és rádiók azonnal megszakították műsoraikat, "riasztó helyzetről" számoltak be helyszíni tudósításaikban. Az egészségügyi minisztérium véradásra szólította a lakosságot, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához.