Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Lemondott a közlekedési miniszter a vonatkatasztrófa miatt

2006.01.24. 09:07
Síkirándulásróll hazafelé tartó gyerekekkel volt tele az a vonat, amelyik hétfő délután kisiklott Podgoricánál. Szerbia-Montenegró legsúlyosabb vonatbalestében negyvennégyen haltak meg, és a sérültek közül sokak állapota válságos.

Negyvennégy halálos áldozata és és 198 sérültje van a Montenegróban történt súlyos vonatszerencsétlenségnek - közölték keddre virradóra kórházi forrásból. Miodrag Djurovic, a montenegrói főváros központi kórházának igazgatója podgoricai sajtóértekezletén elmondta: a halottak között öt gyermek van.


Túlélőket mentenek a roncsok közül
Klikk a képre!

A kórházba szállított sérültek közül tizennégy állapota válságos. Djurovic szerint ezért félő, hogy a veszteségmérleg még tovább súlyosbodhat. A sérültek között kilencven gyermek van, hírügynökségi információk szerint a gyerekek sítáborból voltak hazatérőben.

Fékhiba

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a Podgoricától 10 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki hétfőn, helyi idő szerint délután négykor, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó száz méter mély, köves kanyonjába zuhant. Jusuf Kalamperovic belügyminiszter tájékoztatása szerint a balesetet nagy valószínűséggel a fékrendszer meghibásodása okozhatta. A vonaton összesen háromszázan utaztak.

Miroslav Ivanisevic montenegrói miniszterelnök-helyettes korábban 39 halottról és 135 sérültről számolt be, megjegyezve, hogy ez utóbiak közül 75-en tizenhat éven aluliak.

Lemondott az illetékes miniszter


Andrija Lompar

A montenegrói és a szerb egészségügyi minisztérium is véradásra szólította fel a polgárokat, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához. Boris Tadic szerb elnök a belgrádi katonaorvosi akadémián hétfő este maga is vért adott a sérültek ellátásához. A kormány ezek mellett háromnapos gyászt rendelt el.

A súlyos katasztrófa hírére a vasúti közlekedésért felelős Andrija Lompar közlekedési miniszter benyújtotta lemondását, jelentette a BBC. Ugyancsak lemondott hivataláról Ranko Medenica, a Nemzeti Vasúttársaság elnöke. Az állam vasútvonalain évek óta semmiféle érdemi fejlesztést nem hajtottak végre, az egyes vonalak állapota rendkívül leromlott, de ennek ellenére rengetegen utaznak vasúton, mivel ez a legolcsóbb közlekedési forma a balkáni országban.

Az MTV Híradójának információi szerint a balesetben egy magyar is megsérült könnyebben. A magyar utassal a podgoricai diplomáciai külképviselet vezetője beszélt, de csak annyit tudott meg, hogy magyarnak vallja magát, nevét nem árulta el.

Halálos vasúti balesetek Európában
 • 1980. augusztus 19. - Lengyelországban, Torun közelében egy személyvonat frontálisan összeütközött egy tehervonattal, legkevesebb 69-en vesztették életüket.
 • 1981. március 22. - Jugoszláviában Belgrád és Nis között egy gyorsvonat egy leomlott védőfal darabjaiba rohant. Két kocsi a Morava folyóba zuhant, 40 utas életét vesztette.
 • 1981. június - 70 ember halt meg, amikor a Szovjetunióban, Szocsi közelében egy elővárosi vonat egy távolsági gyorsvonatba rohant.
 • 1985. augusztus 31. - Franciaországban Argeton-sur-Creuse-nél kisiklott egy éjszakai vonat és egy szembe jövő vonattal ütközött. A szerencsétlenség 43 emberéletet követelt.
 • 1985. szeptember 11. - Több mint 100-an haltak meg, amikor Franciaországban, Viseu város közelében összeütközött egy gorsvonat és egy helyiérdekű vonattal.
 • 1986. november 6. - A Szovjetunióban Korisztovka pályaudvarán két vonat összeütközött, a balesetben 41 ember meghalt.
 • 1987. augusztus 7. - 106 haltak meg a Szovjetunióban Kamenszk pályaudvarán, amikor egy tehervonat személyvonatnak rohant.
 • 1992. március 3. - 41-en meghaltak, amikor Riga és Moszkva között egy expresszvonat Tver közelében tehervonattal ütközött.
 • 1998. június 3. - A német vasúti közlekedés legsúlyosabb balesetében 101 ember vesztette életét, amikor az észak-németországi Eschedében kisiklott a München és Hamburg között közlekedő intercity express.
 • 1999. október 5. - Londonban két vonat ütközött össze, az egyik vonat kisiklott és felborult, majd ki is gyulladt. A balesetnek 31 halálos áldozata volt.
 • 2000. január 4. - A norvégiai Trondheimből jövő expresszvonat összeütközött egy helyi személyvonattal Aasta állomáson, a szerencsétlenségben 19-en meghaltak, 19 személy eltűnt.
 • 2003. június 3. - Tehervonattal ütközött egy személyvonat a délkelet-spanyolországi Chinchilla közelében. A balesetben 16 ember életét vesztette, 10 eltűnt.
 • 2004. július 22. - Törökország északnyugati részén, Pamukova város közelében kisiklott az Isztambulból Ankarába tartó expresszvonat, a balesetben 36-an meghaltak.
 • 2005. január 7. - A Bologna melletti Bolognina állomásnál személyvonat rohant bele tehervonatba. A balesetben 20 ember meghalt, nyolcvanan megsebesültek.