Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vonatot robbantottak Indiában

2007.02.19. 06:37
Nagy valószínűséggel merénylet történt hétfőn egy Pakisztánba tartó expresszvonaton, amin több mint hatszázan utaztak. A merénylők két bőröndöt robbantottak fel, amikor a vonat Újdelhitől 80 kilométerre járt.

Legalább hatvanhatan meghaltak Észak-Indiában hétfőn, amikor robbanás történt, majd tűz ütött ki egy Pakisztánba tartó vonaton, közölték vasúti illetékesek. Az indiai fővárosból a pakisztáni határ közelében lévő Atariba tartó Samdzshauta (Barátság) Expressz két kocsija égett ki Újdelhitől 80 kilométerre északra. Az utasok a határon egy másik vonatra átszállva utaztak volna tovább pakisztáni Lahorba.


Rendőrök őrzik az egyik kiégett vagont
Katt!

Robbanószerkezetnek feltehetően a helyszínen talált két, gyúlékony anyaggal teli bőröndöt használták, közölte Vinu Narain Mathur, az Északi Vasút vezérigazgatója újságírókkal. Az egyik bőröndöt az egyik kiégett vasúti kocsiban, a másikat pedig a síneken találták meg.

Nem áll le a békefolyamat

Nem teheti tönkre az indiai-pakisztáni békefolyamatot az a legkevesebb 66 halálos áldozatot követelő merénylet, amelyet egy Pakisztánba tartó vonat ellen követtek el hétfőn, jelentette ki a pakisztáni elnök. "Nem fogunk engedni a békefolyamatot szabotálni akaró elemeknek, és nem fogjuk engedni, hogy aljas terveik sikerrel járjanak" - idézte a pakisztáni állami hírügynökség Pervez Musarrafot. A két ország vezetőinek rendíthetetlenül folytatniuk kell a régió békéjének biztosítását célzó erőfeszítéseiket, mondta az államfő.

A pakisztáni kormány a külügyi szóvivő útján szörnyű terrorcselekményként elítélte a támadást. Kijelentette, elvárja az indiai hatóságoktól, hogy teljes körű nyomozást folytassanak, és megbüntessék a felelősöket. Mien Hursid Mehmud Kaszuri pakisztáni külügyminiszter a robbanás ellenére a tervezettnek megfelelően elutazik kedden Indiába, folytatta a szóvivő. Elmondta még, hogy az első értesülések szerint az áldozatok többsége pakisztáni.

Manmohan Szingh indiai kormányfő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a robbanás vélhetően terrorcselekmény volt. Lalu Praszad, a vasút ügyeinek minisztere szerint a merénylettel az India és Pakisztán közötti békefolyamatot akarták destabilizálni az elkövetők. Számos korábbi vonatmerénylet elkövetésével pakisztáni kapcsolatokkal rendelkező iszlamista szélsőségeseket vádoltak az indiai hatóságok.

A vonaton 610 utas tartózkodott. Több mint 15 sebesültet a közeli Panipat város kórházába szállítottak. A Times Now televízió értesülései a mentőszolgálatok másfél órával a robbanás után értek a helyszínre. Eddig 66 holtestet találtak a robbanás színhelyén.

A Barátság Expressz India és Pakisztán - a két rivális atomhatalom - között közlekedő egyetlen vonat. A vasúti összeköttetés az egyik legkézzelfoghatóbb eredménye a két nukleáris hatalom között hosszú ellenségeskedés után megkezdődött békefolyamatnak.