Piroska
3 °C
4 °C

Vonatot robbantottak Indiában

2007.02.19. 06:37
Nagy valószínűséggel merénylet történt hétfőn egy Pakisztánba tartó expresszvonaton, amin több mint hatszázan utaztak. A merénylők két bőröndöt robbantottak fel, amikor a vonat Újdelhitől 80 kilométerre járt.

Legalább hatvanhatan meghaltak Észak-Indiában hétfőn, amikor robbanás történt, majd tűz ütött ki egy Pakisztánba tartó vonaton, közölték vasúti illetékesek. Az indiai fővárosból a pakisztáni határ közelében lévő Atariba tartó Samdzshauta (Barátság) Expressz két kocsija égett ki Újdelhitől 80 kilométerre északra. Az utasok a határon egy másik vonatra átszállva utaztak volna tovább pakisztáni Lahorba.


Rendőrök őrzik az egyik kiégett vagont
Katt!

Robbanószerkezetnek feltehetően a helyszínen talált két, gyúlékony anyaggal teli bőröndöt használták, közölte Vinu Narain Mathur, az Északi Vasút vezérigazgatója újságírókkal. Az egyik bőröndöt az egyik kiégett vasúti kocsiban, a másikat pedig a síneken találták meg.

Nem áll le a békefolyamat

Nem teheti tönkre az indiai-pakisztáni békefolyamatot az a legkevesebb 66 halálos áldozatot követelő merénylet, amelyet egy Pakisztánba tartó vonat ellen követtek el hétfőn, jelentette ki a pakisztáni elnök. "Nem fogunk engedni a békefolyamatot szabotálni akaró elemeknek, és nem fogjuk engedni, hogy aljas terveik sikerrel járjanak" - idézte a pakisztáni állami hírügynökség Pervez Musarrafot. A két ország vezetőinek rendíthetetlenül folytatniuk kell a régió békéjének biztosítását célzó erőfeszítéseiket, mondta az államfő.

A pakisztáni kormány a külügyi szóvivő útján szörnyű terrorcselekményként elítélte a támadást. Kijelentette, elvárja az indiai hatóságoktól, hogy teljes körű nyomozást folytassanak, és megbüntessék a felelősöket. Mien Hursid Mehmud Kaszuri pakisztáni külügyminiszter a robbanás ellenére a tervezettnek megfelelően elutazik kedden Indiába, folytatta a szóvivő. Elmondta még, hogy az első értesülések szerint az áldozatok többsége pakisztáni.

Manmohan Szingh indiai kormányfő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a robbanás vélhetően terrorcselekmény volt. Lalu Praszad, a vasút ügyeinek minisztere szerint a merénylettel az India és Pakisztán közötti békefolyamatot akarták destabilizálni az elkövetők. Számos korábbi vonatmerénylet elkövetésével pakisztáni kapcsolatokkal rendelkező iszlamista szélsőségeseket vádoltak az indiai hatóságok.

A vonaton 610 utas tartózkodott. Több mint 15 sebesültet a közeli Panipat város kórházába szállítottak. A Times Now televízió értesülései a mentőszolgálatok másfél órával a robbanás után értek a helyszínre. Eddig 66 holtestet találtak a robbanás színhelyén.

A Barátság Expressz India és Pakisztán - a két rivális atomhatalom - között közlekedő egyetlen vonat. A vasúti összeköttetés az egyik legkézzelfoghatóbb eredménye a két nukleáris hatalom között hosszú ellenségeskedés után megkezdődött békefolyamatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!