Valér
4 °C
8 °C

Nem tudják, mitől döglöttek a halak

2004.05.04. 15:53
Két kilométeres út után a Rábába ömlött a szombaton a Vörös patakba került ismeretlen természetű, káros anyag, halpusztulást azonban már nem okozott. A térség halevő állatai azonban még mindig veszélyben lehetnek. A környezetvédelmi főfelügyelőség megvizsgálta a haltetemeket és a Vörös patak vizét is, de egyelőre "nem találtak semmit".
Nem pusztult el állat a Rábában, nincsenek veszélyben a közeli szürkegém-telep lakói sem, mondta az Indexnek Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, miután kollegái hétfőn kenukkal járták be a Vörös patak és a Rába csatlakozásának vidékét, hogy megállapítsák, veszélyben van-e a folyó. Markovics ugyanakkor nem zárta ki, hogy bizonyos egyedek még mindig veszélyben lehetnek, ha még a tetemek begyűjtése előtt ettek az elpusztult halakból. Mint mondta, ez előfordulhatott, hiszen két kilométeres szakaszon az összes halfaj elpusztult.

A tetemeket egyébként ilyen esetekben a többi állat számára elérhetetlenül, dögkutakban ássák el, vagy olyan üzemeknek szállítják el, akik vállalják ezek feldolgozását, mondta az Indexnek Markovics.

Van méreg vagy nincs méreg?

A nemzeti park igazgatójának információi szerint a rendőrség és a megyei Környezetvédelmi Főfelügyelőség már a vízmérgező nyomában van. A káros anyag elemzése is befejeződött, és nagy valószínűséggel rovarirtószerről van szó. Markovics említést tett arról, hogy egyes gazdák nem vezették a vegyszerezési naplót, így ők is gyanúba keveredhetnek.

Másképp tudja a Vas Megyei Környezetvédelmi Főfelügyelőség igazgatója, Hompasz Gyula, aki elmondta, a főfelügyelőség emberei megvizsgálták a halakat és a patak vizét is, de egyelőre "nem találtak semmit, ami az állatok pusztulását okozhatta volna." Hozzátette, téves információk jelentek meg a médiában a haltetemek mennyiségével kapcsolatban. "Senki nem mérte le az összegyűjtött halakat, a nemzeti park emberei nyolcvan-kilencven kilóra, de az én kollegáim csak harminc-negyven kilóra becsülték"- mondta.

Hompasz elmondta, egyelőre egyik lehetséges elkövetővel szemben sincsenek bizonyítékok. Úgy tudja, a rendőrség máris "rástartolt" egy kft-re, de gyanújukat nem tudják mivel alátámasztani. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szalai Ferenc elmondta, a rendőrségi vizsgálat eredménye leghamarabb két három hét múlva várható, addig nem tud információkkal szolgálni.

Május 1-én érkezett jelentés arról, hogy a Rábába ömlő Vörös patak Csákánydoroszló fölötti szakaszán tömegesen pusztulnak a halak. A tetemeket azóta kihalászták a Vas megyében található patakból, a méreg a higulás után már nem okozott kárt a Rába élővilágában.