Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megszólalt a terrier

2004.11.10. 14:57
Egyéves korában mondta ki először a "mama" szót Julka, a staffordshire terrier, aki egyébként rajong a zenéért, és a ház macskái között is rendet tart - írja a Pravda angol nyelvű kiadása. A kutya a hitetlenkedő újságírónak is bemutatta tudását.
Nevén szólítja a családtagokat, és emberi szóval jelzi éhségét Julka, a kétéves csodakutya, írja a Pravda angol nyelvű kiadása. A kutya tulajdonosa, Vlagyimir Lubajev vidéki házában hat macskát és két kutyát nevel. Julka nem az egyetlen tehetséges állat a házban: a másik kutya, Bagira a szemetet szokta kivinni.

A falu sztárja azonban egyértelműen a gyönyörű staffordshire terrier. "Julka több mint két éve van velünk" - kezdi a kutya fejlődéséről szóló beszámolót Lubajev felesége. - Az előző kutyánkat sajnos megmérgezték, amitől nagyon letörtek voltunk, egészen addig, amíg meg nem érkezett Julka, aki akkor egy aranyos kölyökkutya volt. Nagyon szeretek zenét hallgatni, és úgy tűnt, hogy ő is szeret, mert ahogy kikapcsoltam a lejátszót, ugatni kezdett, hogy kapcsoljam vissza. Beszélni egyévesen kezdett. Halottam, hogy mamának szólít, mint egy kisbaba!"

Vo-va, nyam-nyam, Ro-ma

Az okos kutya a Pravda szkeptikus újságírójának is bemutatta, mit tud. Felugrott az asztalra, evett egy kis cukrot, ránézett a Lubajev feleségére, és így szólt: "Mama". Ezután ugatott egy kicsit, majd jól hallhatóan a következőket mondta: "Vo-va" (a Vladimir beceneve) "nyam-nyam" és "Ro-ma" (a házaspár unokájának neve).

Lubajev szerint nem ők művelték ezt a kutyával, magától tanult meg beszélni, ugyanakkor unokájuk nevét ők próbálták kimondatni vele. Mint mondta, ha a kutya éhséget érez, egyszerűen csak odamegy hozzá, és közli: "Vova, nyam-nyam."

A macskákat is helyrerakja

Gazdái elbeszélése szerint Julka az asztalnál is helytáll: amikor a macskák kunyerálni kezdenek, megkérik Julkát, hogy csapjon szét a hat macska között, és máris helyreáll a rend. "Valóban nagyon okos állat; - így Vladimir Lubajev - remélem, egy napon verseket olvas majd nekünk."

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft