István, Vajk
17 °C
34 °C

Román kamionosok: Szívatnak Nagylaknál

2008.03.11. 12:03
A Realitatea nevű román tévé tudósítása szerint a román kamionsofőrökkel folyton kekeckednek a nagylaki magyar vámosok. Rengeteg pénzbírságot rónak ki rájuk apróságokért, és egyiküket állítólag meg is verték. A magyar hatóság szerint betartják a törvényt.

A Realitatea nevű román hírcsatorna a román kamionosok nagylaki kálváriáiról készített műsort. A román teherfuvarozók azt állítják, hogy rendszeresek a túlkapások a határon. A magyar vámosok a legkisebb szabálytalanságot is hatalmas pénzbírságokkal torolják meg.

A helyzet idén vált tarthatatlanná a románok szerint. Míg tavaly egész évben 2400 kamionost büntettek meg, addig idén alig már több mint 500-at.

A legsúlyosabb váddal az a sofőr állt elő, aki azt mondta, hogy megverték a vámosok. A konfliktus úgy kezdődött, hogy 400 ezer forintra büntették, mert járműve gumiabroncsai eltértek a szokványos mérettől. A sofőr látleleletet vetetett fel sérüléseiről. Az ügyben a Csongrád Megyei Főügyészség már vizsgálatot indított.

A műsorban megszólaltak a VPOP képviselői is. Ők azt mondták, hogy a panaszoknak nincs alapja, a vámosok csak a törvények betartásán őrködnek.