Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vámőrség: másfélmilliárdos kár ingatlanügyek miatt

2003.04.17. 09:52
Alig két héttel a Vám- és Pénzügyőrségnél (VPOP) történt vezetőváltás után a nyomozó hivatal őrizetbe vette a VPOP Beruházási és Elhelyezési Hivatalának két volt tisztségviselőjét és egy vállalkozót. A Népszabadság információi szerint különböző ingatlanügyletekkel, hűtlen kezeléssel több mint másfélmilliárd forint kárt okoztak az egykori vezetők. A gyanú szerint vámtisztek és a vállalkozó összejátszottak, s így a vámőrség valódi értéküknél lényegesen drágábban jutott új ingatlanaihoz.
A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerdán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt őrizetbe vette V. Zsolt pénzügyőr alezredest és Sz. András pénzügyőr századost, a VPOP Beruházási és Elhelyezési Hivatalának volt vezetőjét és helyettesét, valamint dr. K. Zoltán kecskeméti vállalkozót - értesült a Népszabadság.

Mivel az ügynek további gyanúsítottjai lehetnek, a nyomozók mindhárom gyanúsított letartóztatására indítványt tesznek.

Háromszoros áron vásároltak

Az eddigi vizsgálatok során már kiderült, hogy a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cégek olyan épületeket adtak el a vámőrségnek, amelyeket kevéssel azelőtt harmadáron vásároltak meg.

A vámőrség korábban a feltűnő árkülönbséget azzal indokolta, hogy a kérdéses ingatlanokat át kellett alakítani a vámőrség céljaira. A VPOP ugyanis már átépített, bebútorozott ingatlanokat vett át a vállalkozótól. A nyomozók szerint viszont a többszörös áron továbbadott ingatlanok megvásárlásával, és az új épületek fiktív felújítására elszámolt felújítási díjakkal összesen a gyanúsítottak mintegy másfélmilliárdos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyben még az adórendőrségen tett feljelentést 2002-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a vámőrség 2000-2001-es ingatlanberuházásainak vizsgálata során feltárt jogsértésekért, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Váratlan távozás

Mint arról beszámoltunk, március 26-án nyugdíjazását kérte az 55 éves Arnold Mihály altábornagy, a Vám és Pénzügyőrség országos parancsnoka. Kérelmét László Csaba pénzügyminiszter elfogadta. Arnold azzal indokolta váratlan távozását, hogy ma már nem képes olyan hatékonyan és türelmesen kezelni a szaporodó konfliktusokat, mint korábban. Az utóbbi időben egyre több támadás érte a vámőrséget. Nemrég még tizenegy büntetőeljárás folyt vezető beosztásokat betöltő pénzügyőrvezetők ellen, de a vádak közül csak egy állt meg a bíróság előtt, amit ittas vezetésért emeltek.