Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Halottnak hitték, rabszolga volt

2008.03.21. 14:10
Tizenhat évig tengődött rabszolgaként egy szibériai férfi. Viktor Averint itallal bódították el és a Kaukázusba hurcolták. Hat éve halottnak nyilvánították, így most csak halotti anyakönyvi kivonatával igazolhatja magát.

Tizenhat évnyi rabszolgaság után szabadult az emberrablók fogságából egy orosz férfi. Viktor Averin a szibériai Barnaulban élt 1992-ig. Akkoriban zavaros idők jártak, s a vállatok elmaradoztak a fizetések kiadásával, és bajban volt az akkor 53 éves Averin is, amikor egyik este felkereste Igor nevű barátját. Az elmondta, hogy éppen egy közeli helyre készül egy kis mellékest keresni, kocsi jön érte, jöjjön barátja is.

Averinnek tetszett az ajánlat, útnak is indult, de nejének nem szólt, mert aznap összevesztek. Amikor beszállt az autóba, itallal kínálták, amitől azonnal elaludt.

A Kaukázusban, Malgobek városában ébredt, pénz és iratok nélkül. A férfit egy Alahin nevű szódaüzemben tartották fogva, itt dolgozott és lakott, étellel ellátták, de az üzem területéről ki nem mehetett, fizetést nem kapott. Vele volt Igor barátja, de az egy tűzben meghalt. Kilenc év múltán a gazda továbbadta Averint egy barátjának, az meg később egy másiknak.

Egy napon Averin egyik pillanatról a másikra megvakult, s gazdája, mivel nem tudta, mit tegyen vele, kirakta a városka egyik utcáján. Kórházba került, ahol egészségileg rendbe hozták, de sokáig nem hittek neki. Aztán mégis a Vöröskereszthez fordultak, amely Barnaulban megtalálta a lányát. Pár hónapba került, amíg Averin kapott ideiglenes papírokat, és a Vöröskereszt költségén hazautazhatott.

Családja az eltűnése napján kerestetni kezdte, hiába. Eltűnése után 10 évvel, 2002-ben holttá nyilvánították, meggyászolták.

Most lányánál lakik, és kicsit furcsán viselkedik: eleinte nem győzött elég kenyeret enni, a földre hamuzik. Felesége nagyon meg van ijedve, idegennek érzi a férjét. Az orvosok azzal kecsegtetik, hogy még helyre lehet hozni a látását, amelyet egy hályog vett el. Egyetlen igazolványa a halotti anyakönyvi kivonat, de hamarosan meglesz a bíróságon jogi "feltámasztása".