Sziklazáporok a Merapi vulkánnál

2006.05.15. 08:04
Forró gázkitörések, sziklazáporok jelzik előre a Merapi vulkán kitörését. Az indonéziai vulkán körzetéből ötezer embert kitelepítettek.

Minden korábbinál aktívabb működés jellemezte hétfőn a kitörés előtt álló Merapi vulkánt Indonéziában. Forró gázok törtek elő a kráterből, sziklazáporok zúdultak a magas hegy oldalába és hatalmas robbanások történtek. Szemtanúk beszámolói szerint volt olyan gázkitörés, amelyik csaknem négy kilométeres távolságban kőtörmelékkel és hamuval lepte be a 3000 méter magas Merapi nyugati lejtőit.


Klikk a képre!

A sűrű, göndör gyapjúbundára emlékeztető mérgező füsttömegek 100 kilométeres óránkénti sebességgel zúdultak alá a hegy oldalán.

A környékről már több mint 4500 falusit kitelepítettek a hét végén, sokan azonban annak ellenére nem hagyják el a körzetet, hogy a vulkán hetek óta fenyegetően morajlik, és szombaton a legmagasabb a készültségi fokozatot rendelték el. Azok, akik lakóhelyüket elhagyni kényszerültek, mecsetekben, közintézményekben és iskolákban találtak menedéket a közép-jávai szigeten.

A krátertől kissé távolabb 18 ezren élnek, ők egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben.

A Merapi, amely egyike Indonézia 129 aktív vulkánjának, legutóbb 1994-ben tört ki, akkor több mint hatvan embert égettek halálra a perzselő gázfelhők, és hatezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Az 1930-as kitörés 1300 ember életét követelte.

  • Tippek
  • Hírek