Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Ki diktált Mózesnek?

2003.02.06. 12:17
Michael Drosnin amerikai újságíró nem kevesebbet állít, mint hogy a Tórából az ELS-módszerrel (Equidistant Letters Sequences) ki lehet olvasni, hogy 2004-ben hull-e atombomba New York-ra, hogy 2005-ben lesz-e biológiai támadás Izrael ellen, és 2006-ban kitör-e az atomháború, amely egyúttal a világ végét is jelenti. Derüljön Ön is velünk!
"A Biblia rejtett üzenete szerint a következő évek az utolsók lehetnek". A mondat a Genezis-kód: visszaszámlálás című könyv bevezetőjében olvasható. Michael Drosnin amerikai újságíró, aki pár évvel korábban írta meg a mű első részét, a Genezis-kódot, ebben adta tudtul a világnak, hogy baljós üzeneteket hámozott ki a Tórából a jövőre vonatkozóan.

Bin Laden az ősok

A feltételes mód nem véletlen, mert a vészes jóslatokat ismertető szerző szerző némi kiutat is hagyott: arra is talált utalásokat, hogy a jóslatok nem következnek be feltétlenül. Függnek emberi választásoktól, vagyis az emberek akaratán múlik, hogy 2004-ben hull-e atombomba New York-ra, hogy 2005-ben lesz-e biológiai támadás Izrael ellen, és 2006-ban kitör-e az atomháború, amely egyúttal a világ végét is jelenti: ezeket a hipotéziseket is tartalmazza ugyanis a könyv. A katasztrófák elindítója azonban minden esetben Oszama bin Laden lenne.

A matematikaalapú jóslás

Drosnin módszerének gyökerei visszavezetnek a messzi múltba: az ortodox zsidók, a hászidok mindig hitték, hogy a Tórában vannak titkos üzenetek, amelyeket meg lehet fejteni a Kabbalával, a számok misztikus tudományával. A XX. században is gyakran keresték ezeket az üzeneteket még a pünkösdváró keresztények is, kevés eredménnyel.

A számítógép megjelenésekor azonban Elijau Ripsz és Doron Vitzum izraeli matematikusok a keresésnek általuk tudományosnak mondott módszerét dolgozták ki. Ennek értelmében meg kell találni a szövegekben az ELS-eket, (Equidistant Letters Sequences) olyan szavakat, amelynek tagjai egy adott szövegen belül bizonyos távolságokra vannak elválasztva. Miután a gép memorizál minden lehetőséget, a rendszer kiválasztja azokat a részeket, amelyeknek teljes értelmük van. Ripsz és Doron Vitzun azokat az ELS-eket azonosították, amelyek híres rabbikkal kapcsolatosak.

Egy asztronauta diktált Mózesnek?

Drosnin, miután interjút készített Ripsszel, az ELS-módszert kristálygömbként kezdte alkalmazni. Módszere megbízhatóságát azzal bizonyítja, hogy 1994-ben figyelmeztette Jichak Rabint izraeli miniszterelnököt, hogy meg fogják ölni és ez be is következett. Ez azonban aligha lehet perdöntő, mert azt is kiolvasta a szent írásokból, hogy Benjamin Netanjahut is meggyilkolják 1997-es szíriai látogatásakor és ez nem történt meg. Most új könyvében Jasszer Arafatot riogatja, hogy megölik, amikor aláírja Izraellel a békét (bár egyelőre még az ilyen béke lehetősége sem rajzolódik ki) és a tettes a Hamász bérgyilkosa lesz.

Az ortodox zsidó Ripsz azt vallja, hogy az üzeneteket Isten diktálta Mózesnek. Az ateista Drosnin szerint a rejtett figyelmeztetések egy asztronautától származnak, aki időgéppel érkezett a Földre, és találta meg Mózest. Az optimisták szerint ez megnyugtató, mert ha egy időutazó vissza tudott menni egy távoli jövőből Mózesig, ezt azt jelenti, hogy 2006-ban még nem lesz világvége - jegyzi meg recenziójában az Il Corriere della Sera.

  • Vennék
  • Hírek