Edina
-12 °C
-3 °C

Húsz év a wachaui sztrichnines merénylőnek

2008.05.21. 09:53
Első fokon bűnösnek találták azz az osztrák gazdát, aki meg akarta mérgezni polgármesterét, mivel a hivatal elutasította termálhotel-építési kérvényét.

Húsz évi börtönbüntetésre ítélte a kremsi tartományi bíróság Helmut Osberger felső-ausztriai gazdálkodót, mert sztrichninnel mérgezett csokoládéval meg akarta ölni Spitz an der Donau wachaui település polgármesterét.

Az esküdtek hatórás vita után nyilvánították bűnösnek a vádlottat, és a bíró a szerda hajnalban kihirdetett ítéletében a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rá.

Az ötvenhat éves vincellér kezdettől fogva tagadta a bűnösségét, és az ítélet felolvasása után is azt kiabálta, hogy nem ő követte el a merényletkísérletet a polgármester ellen, akihez állítása szerint hosszú évek baráti kapcsolata fűzi. Ügyvédje közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a nem jogerős ítélet ellen.

A gazdálkodót azzal vádolja az ügyészség, hogy ő juttatta a mérget abba a csokoládés bonbonba, amelyet Spitz an der Donau Wachau polgármestere kapott. Hannes Hirtzberger kremsi jogászt február kilencedikén szállították kórházban, miután gépkocsijában hirtelen rosszul lett. Az elvégzett toxikológiai vizsgálat megállapította, hogy eszméletvesztését a patkányméreg hatóanyagaként használt sztrichnin okozta, amely a legerősebb mérgek egyike.

Az ötvenhat éves polgármester életéért heteken át küzdöttek az orvosok, mesterséges mélyaltatásban kellett tartani. Jelenleg a St. Pölten-i rehabilitációs központban ápolják. Az orvosok szerint biztosra vehető, hogy marandó testi és szellemi károsodást szenvedett.

A rendőrségi vizsgálat kimutatta, hogy a 700 milligrammnyi hatóanyagot - a törvényszéki orvos szakértő szerint a halálos adag többszörösét - az a praliné tartalmazta, amelyet az elöljáró gépkocsijának szélvédőjén hagytak egy előrenyomtatott üdvözlőkártya kíséretében. A nyomozás során sztrichninmaradványokat fedeztek fel a Mon Chéri-s csokoládébonbon csomagolópapírján, amivel egyértelművé vált, hogy a mérget utólag, esetleg injekciós tűvel fecskendezték be az édességbe. Az üdvözlőkártyán pedig egy férfitól származó DNS-nyomot találtak.

A tartományi rendőrség több személytől is DNS-mintát vett, így terelődött a gyanú a vincellérre: ugyanis mintája megegyezett a cédulán találttal. (A próba azonban csak másodszorra sikerült. A gazdálkodó először nem is volt hajlandó eleget tenni a hatóságok felkérésének, aztán pedig olyan köpetmintát adott le, amelyet családtagjaitól gyűjtött be egy lekváros üvegben.)

Ellene szólt, hogy nem rendelkezett alátámasztható alibivel, és a rendőrség szerint terhelő volt rá nézve, hogy az üdvözlőkártyát celofáncsomagolásban árulják, tehát csak úgy kerülhetett rá a DNS-se, hogy ő bontotta ki. Ráadásul a tárgyaláson ellene vallott egyetemista fia is, aki azt mondta, hogy apját a gyűlölet fűtötte, és többször fenyegetőzött azzal, hogy megöli a polgármestert.

Az ügyészség érvelése szerint Helmut Osberger valószínűleg bosszúból követte el tettét. Ugyanis több mint egy éve kérvényezte, hogy szőlőskertje területén termálhotelt építhessen fel, ám mivel beadványához nem csatolta a szükséges próbafúrások bizonylatait és a beruházás pénzügyi tervét, a polgármesteri hivatalban elutasították azt.

A sztrichnin színtelen, keserű ízű anyag, mérgező alkaloid. A strychnos növénynemzetség - trópusi tüskés fák és kúszó cserjék - tagjaiból lehet kinyerni. Az alapanyagát képező növényt, a Strychnos nux vomticát (varjúszem) a XVI. században vitték be először Németországba patkányméregnek, később a gyógyászatban is elterjedt. Az egész testre kiterjedő heves izomgörcsöket, rángásokat és dermedtséget, majd végül légzésbénulást és fulladásos halált okozhat.