Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyos törvénysértések miatt új eljárás a Szlávy-gyilkosság perében

2008.04.09. 13:03
A Fővárosi Ítélőtábla szerdán az elsőfokú eljárás, illetve az ítélet súlyos törvénysértései miatt új eljárást rendelt el Szlávy Bulcsú 1997-es meggyilkolása miatt indult büntetőperben.

Új eljárást rendelt el a több mint tíz évvel ezelőtti Szlávy-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtábla szerdán az első fokú ítélet megalapozatlansága és súlyos eljárási hibák miatt.

A "Balaton királyaként" emlegetett Szlávy Bulcsú 1997-ben tűnt el, de holttestére csak 2004-ben találtak rá a rendőrök, amikor tetten érték Wappler László elsőrendű vádlottat, amint éppen a holttestet szedte elő rejtekhelyéről.

A vád és a Pest Megyei Bíróság tavaly januári első fokú ítélete szerint Wappler ölette meg Szlávyt, majd holttestét egy fővárosi garázsban 40 centiméternyi beton alá rejtette. A gyilkosság okaként részben elszámolási vita, részben pedig a Szlávy Bulcsú és Wappler barátnője közti viszonyt jelölte meg az ítélet.

Wappler László

A bűnösségét végig következetesen tagadó Wappler első fokon 15 évet kapott, egyik vádlott társa, a végrehajtó 12-őt, egy bűnsegéd pedig 6-ot.

Az eljárás adatai szerint az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott Boross Tamás tudhatott Szlávy megöléséről, hiszen átvette érdekeltségeit, de a gyilkosság nem köthető hozzá.

Per közben változott a törvény

A fellebbezések folytán másodfokra került ügyben a Fővárosi Ítélőtáblán korábban a védők hatályon kívül helyezést, az ügyész lényegében az első fokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A tábla szerdán az elsőfokú eljárás, illetve az ítélet súlyos törvénysértései miatt rendelt el új eljárást. A szóbeli indoklás szerint súlyos hiba volt figyelmen kívül hagyni a büntetőeljárási törvény változását a tanúk figyelmeztetése körében. "Eléggé szomorú", hogy az elsőfokú tárgyaláson résztvevő jogászok hónapokon át nem vették észre a törvény változását, jegyezte meg a tábla tanácselnöke.

Sem a mentő körülmények elhallgatására, sem a tanú mentességére történő kioktatások, sem pedig az erre adott válaszok, illetve azok jegyzőkönyvezése nem volt szabályos, így ezek a vallomások nem használhatók fel bizonyítékként. Ezeket a tanúkat az új elsőfokú eljárásban ismét meg kell hallgatni és vallomásukat újra kell értékelni.

A vádlott az első fokú ítélet után

A terhelő vallomásokat szolgáltató tanúk között volt, akinél az emberöléssel kapcsolatos bűnpártoló, illetve bűnsegédi magatartás merülhet fel, más tanúknál a bűnszervezethez tartozás, de ennek ellenére nem volt figyelmeztetés az erre vonatkozó mentességre, azaz arra, hogy a tanú nem kötelezhető saját magát terhelő vallomásra.

Súlyos logikai hibák

A PMB elsőfokú ítélete nemcsak azért megalapozatlan, mert a szabálytalan tanúvallomások nem használhatók fel, de a tábla kifogásolta a súlyos logikai hibákat is. Így például ha a szakértői vélemény nem zárja ki, hogy egy rögzített nyom lehet vér is, az nem értékelhető akként, hogy kétséget kizáróan vérnyomot találtak.

A tábla szerint példátlan, hogy a hiányzó tárgyi bizonyítékokat, terhelő tanúvallomásokat az elsőfokú bíróság pszichológiai szakvéleményben rögzített személyiségjegyekre hivatkozva próbálja pótolni. "Ránézésre nem lehet bűnösséget megállapítani, a kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem róható a vádlott terhére" - hangsúlyozta a tábla tanácselnöke.

A Szlávy-gyilkosság ügyében az új elsőfokú eljárás lefolytatásával a Heves Megyei Bíróságot bízta meg a tábla azzal, hogy különös gondot fordítson a tanúvallomások szabályszerűségére és a szakvélemények logikus, okszerű értékelésére. Wappler és egyik vádlott társa előzetes letartóztatását ugyanakkor fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla.