Ágnes
-5 °C
2 °C

WC-csúcs az egészséges ürítésért

2007.10.31. 20:53
Világszerte 2,6 milliárd embernek nincs rendes WC-je. Az indiai fővárosban 40 ország delegátusa vizsgálja, hogyan lehetne segíteni a szabad ég alatt székelőkön. Indiában sok helyen a vasúti sínek mellett végzik a dolgukat az emberek.

2,6 milliárd embernek nincs egészséges WC-je. Elsősorban Ázsiát, Afrikát és Dél-Amerikát érinti a probléma, ezért ezekről a kontinensekről gyűltek össze szakértők egy négynapos konferenciára, India fővárosába, Delhibe. A World Toilet Summit nevű konferencián azt a célt tűzték ki, hogy 2015-re felére csökkenjen a higiénikus toalett nélkül élők száma.

Indiát különösen érinti a probléma, hiszen becslések szerint 700 millió embernek nincs olyan WC-je, ami megfelelően gyűjti össze az ürüléket. Jellemző például, hogy indiai falusiak reggelente kimennek az országot behálózó vasútvonal legközelebbi vágányához, és annak mentén könnyítenek magukon. A találkozót szervező egyik szakértő szerint elég egy kicsit vonatozni Indiában, hogy az ember megértse, milyen jelentős problémáról van szó. Az álatala vezetett Sulabh International nevű indiai civil szervezet célja, hogy olcsó WC-kkel lássa el a harmadik világ lakosait.

Sokmillió ember használja a földeket, erdőket beleik és hólyagjaik ürítésére. Különösen nehéz helyzetben vannak a nők a szabad ég alatt székelő közösségekben: sokszor csak sötétedés után végezhetik el a dolgukat, nehogy erkölcstelennek tartsák őket. A sötét viszont kedvez az erőszakos támadóknak.

A nyugaton megszokott öblítéses WC nagyon drága, de vannak más megfelelő módszerek is. Az említett Sulabh például már 18 dollárért is árul olyan WC-t, ami nagyon kevés vizet használ és mégis higiénikus, számolt be a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!