Piroska
-11 °C
-2 °C

Akit a bálna farka megcsapott

2007.03.12. 01:09
Randy Thornton csípőcsontját kettétörte egy negyven tonnás bálna. A baleset után kilenc és fél órát hánykolódott a tengeren, majd a parton altatás nélkül műtötték. Mégis élete legnagyobb élményének tartja, hogy együtt úszhatott egy bálnával.

"Mintha gözmozdony csapott volna el" – emlékezett vissza Randy Thornton utah-i búvár találkozására egy negyventonnás anyabálna farkával. A borjával szunyókáló púpos bálnát négy búvár közelítette meg túlságosan.

Hiba volt böködni

Thornton és társai jópár éve tervezték, hogy bálnákkal ússzanak a Dominikai Köztársaságban, ahol ezt megengedik. A többnapos búvárkirándulás az utolsó nap utolsó órájáig a tervek szerint haladt.

A búvárok ekkor egy nyolctonnás borját pátyolgató negyventonnás anyaállatot közelítettek meg, de egy áramlat veszélyesen közel sodorta őket az állathoz. A négy búvár konkrétan a bálna felett találta magát.

"Valamelyikünk megbökhette a borjút, az megbökhette az anyát, ami szökkent egyett, mi meg repültünk a szélrózsa minden irányába" - idézte fel a történteket Thronton az ABC Newsnak.

Kettéreccsent

Az esetről készült videón hallani, ahogy Thornton csipőcsontja kettétörik. A balesetben egy másik búvár, Janet Blackwelder is megsérült. Több bordája eltört és eszméletét vesztette az ütéstől.

"Halottnak tűnt" – nyilatkozta az ABC Newsnak Bridget Server, Blackwelder lánya, aki videózta a történteket.

Életreszóló élmény

A búvárok élve megúszták a kalandot, de szenvedéseik még nem értek véget. A partig kilenc és fél órán át kellett hánykálódniuk csónakjukban. Thorntont ezután altatás nélkül, epidurális érzéstelenítéssel műtötték meg egy tíznégyzetméteres orvosi kunyhóban, így azt is végignézhette, ahogy kézi fürésszel vágják ketté csípőcsontját, hogy aztán egy rúddal rögzítsék.

De Thornton kedvét ez sem rontotta el. "Életem leghihetetlenebb élménye volt ilyen közel lenni ezekhez a csodás, szuperintelligens állatokhoz. Ami történt, csak fura baleset volt. Mintha egy meteor csapódott volna rám" – mondta az ABC Newsnak.