Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Milliók áram nélkül a Wilma miatt

2005.10.25. 12:13
A hurrikán Floridán végigvonulva előbb veszített az erejéből, de hétfő délután már ismét hármasként, 185 kilométeres szélsebességgel tombolt. Wilma jelenleg az Atlanti-óceán felett, az Egyesült Államok keleti partvidékét már nem érintve halad észak felé.

Legalább tíz halálos áldozatot követelt a Floridát hétfőn végigpusztító Wilma hurrikán, jelentette kedden a CNN. A hurrikánt szakadó eső, pusztító szelek és áradások kísérték, egy férfit furgonjában csapott agyon egy kidőlő fa. A Floridát hét órányi dühöngés után maga mögött hagyó vihar több milliárd dolláros kárt okozott, és a hatóságok becslése szerint legalább egy hónap kell majd a károk helyreállításához.

Hatmillióan áram nélkül

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Wilma a hurrikánok erejének mérésére használt öt fokozatú skálán hármas minősítést kapott hétfőn, óránként 200 kilométeres szélsebességgel tört rá Miami-Fort Lauderdale körzetre. A viharos szél a magas épületek ablakait betörte, tetőket tépett le, vezetékeket szaggatott le, villanyoszlopokta csavart ki, ezzel több mint hárommillió háztartás és üzlet villamosenergia-ellátását szüntette meg, hatmillió embert hagyva áram nélkül. A hatóságok szerint a vihar a legtöbb kárt a délnyugati Lee és Collier megyékben okozta. Szakemberek szerint 1950 óta nem volt ilyen pusztító időjárási katasztrófa a Florida keleti partján lévő Fort Lauderdale környékén.

Tizenöt hónap alatt ez volt a nyolcadik trópusi vihar, amely elérte az Egyesült Államok déli félszigetét. A hurrikán a félszigeten végigvonulva előbb veszített az erejéből, a belsejében uralkodó szélsebesség óránként 169 kilométerre csökkent, amivel kettes fokozatúra mérséklődött, de a hétfő délután már ismét hármasként, 185 kilométeres szélsebességgel tombolt.

Észak felé tart

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Wilma - amely Florida életének megbénítása előtt a mexikói Yucatán-félsziget üdülőparadicsomait, Cancúnt és Cozumelt változtatta romhalmazzá - északkeleti irányba folytatta útját, és a meteorológusok szerint az Atlanti-óceán felett, az Egyesült Államok keleti partvidékét már nem érintve halad észak felé, míg erejét vesztve el nem enyészik.

A mentőalakulatok már megkezdték az érintett területek átfésülését, sérültek, esetleges áldozatok után kutatva. A jelenlegi adatok szerint Florida államban 124 óvóhelyen körülbelül 36 ezer ember várja a vihar teljes lecsendesedését. A délnyugati partvidék lakókocsiparkjaiból komoly károkról érkezett jelentés, a feltételezések szerint több áldozata is lehet ezeken a területeken a hurrikánnak. A vihar miatt tizenkilenc repülőteret - köztük a Miami nemzetközi repteret - kellett lezárni ideiglenesen.