Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Szabadesésben repülte át a La Manche-csatornát

2003.08.01. 10:46
A hátára erősített kevlárszárnyakkal ugrott ki egy repülőgépből Nagy-Britannia felett egy osztrák férfi, hogy átrepüljön a La Manche-csatornán.
Egy osztrák extrémsportoló mindössze tizennégy perc alatt repült át szabadesésben Nagy-Britanniából Franciaországba a La Manche-csatorna felett. Felix Baumgartner a hátára erősített kevlárszárnyakkal egy harmincezer láb (9144 méter) magasan repülő gépből ugrott ki, és útban Franciaország felé több mint 350 kilométeres sebességre is felgyorsult. A Cap Blanc-Neznél földet ért Baumgartner elmondta, hogy a legrosszabb az egészben a rendkívül alacsony hőmérséklet volt, amit kiugrása után tapasztalhatott. Rögtön a földet érés után azt mondta: "Még mindig nem érzek semmit".

Kamerák

Tekintse meg képeinket
Fotó: EPA
A szerelőként dolgozó Baumgartner egy mindössze 180 centiméter fesztávolságú szárnyat erősített a hátára a repüléshez. Ejtőernyőjét csak a fékezéshez és a landoláshoz használta. A felhős időjárás miatt a férfi kénytelen volt a két kísérőgépet követni, hogy nehogy eltévedjen. Baumgartner ruhájára kamerákat is szereltek, így rádión keresztül akkor is tudták volna navigálni, ha már a gépeket sem látja, jelentette az AP.

Évforduló

Baumgartnernek nem ez volt az első veszélyes mutatványa. Pár évvel ezelőtt ő volt az ejtőernyős aki leugrott a világ legmagasabb irodaházáról, a malajziai Petronas ikertornyiról. Baumgartner azért az idén repült, hogy a Wright fivérek első repülésének (1903. december 17) századik évfordulójáról megemlékezzen.