Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Megkezdték Floridában is az evakuálást

2005.10.20. 16:49
Szerdán még minden idők legnagyobb viharának számított, csütörtökre vesztett erejéből a Wilma hurrikán. A 250 kilométeres szelekkel tomboló vihar területe megnőtt, Kubában és Mexikóban is százezrek menekülnek, Floridában is megkezdődtek a kitelepítések.

A Wilma hurrikán közeledtére megkezdték a helybéliek és a turisták kitelepítését a veszélyeztetett Floridából, írja a New York Times online kiadása. A leginkább fenyegetett területek a félsziget déli, alacsonyan fekvő részein vannak, amiket az előrejelzés szerint vasárnapra ér el a jelenleg négyes erősségű trópusi vihar. Jeb Bush kormányzó korábban már elrendelte a Keys-szigetcsoport evakuálását is, péntekre a tervek szerint nyolcvanezer embert kellene kitelepíteni az érintett területekről, értesült a Reuters. A Keys-szigetcsoportot csupán egy út köti össze a szárazfölddel, emlékeztet a hírügynökség.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
A floridai hatóságok készülnek a hétvégére, a vihar előrelátható nyomvonalán vízkészleteket, jeget és sátrakat kezdtek felhalmozni, a rombolást követő rendkívüli állapot gyorsabb kezelése érdekében. Az előrejelzések szerint a Wilma elkerüli a Mexikói-öböl olaj- és gázipari létesítményeit, azonban a floridai narancsültetvények komoly veszélyben vannak, jelentette a Reuters.

Floridára tavaly négy hurrikán csapott le, idén a Dennis, a Katrina és a Rita után a Wilma a negyedik. A kormányzatot érő kritikák szerint ennek ellenére még mindig nem elég gyors a felkészülés és a beavatkozás a pusztító trópusi viharok közeledtével

Gyengült, de még erősödhet

Csütörtökre veszített erejéből a mexikói Yucatan-félsziget és Kuba délnyugati partjai felé tartó Wilma hurrikán. A valaha mért legalacsonyabb légnyomással minden idők legerősebb viharának számító, bár kis kiterjedésű vihar valamelyest gyengült, a szem közelében "csak" 230 kilométeres szelek fújnak, a hurrikánzóna átmérője azonban 220 kilométeresre nőtt.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A miami székhelyű amerikai országos hurrikánfigyelő központ előrejelzése szerint a szélvihar várhatóan tovább veszít erejéből, de "elég ideje van arra, hogy ismét megerősödjék a Yucatán-félsziget felé közeledve". A mexikói Playa del Carmenben rendezték volna idén a latin-amerikai "MTV Music-video Awards" díjátadó ünnepségét, de a rengeteg turistát vonzó eseményt a Wilma miatt végül elhalasztották.

Több százezer kitelepített lakos

A mexikói hatóságok Cancúnban, két közeli szigeten, Isla Muhjeresen, és Holboxon, valamint Punta Allen lagúnában kiadták az evakuálási parancsot. Szerdán a hurrikánveszély miatt távozásra szólították fel a Cancún térségében nyaraló mintegy hetvenezer turistát.

A kubai hatóságok szerdán mintegy 235 ezer lakost költöztettek ki a szigetország legnyugatabbra fekvő Pinar del Rio tartományából. A kedd óta tartó heves esőzések miatti árvizek és földcsuszamlások miatt tízezer lakost költöztettek ki a keleti Granma, Santiago de Cuba és Guantánamo tartományokból.

Jamaicában csökkenőben van a Wilma okozta heves esőzés, de négyszáz embernek kellett ideiglenes otthonba költözni és több száz lakost zártak el a külvilágtól az árvizek és földcsuszamlások.