Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szennyvíztől bűzlik Pécs környéke

2003.06.05. 07:49
Elviselhetetlen bűz gyötri tizennégy Pécs-környéki falu lakóit. A problémát a városi vízmű okozza, szennyvíztelepének karbantartása idején kevésbé tisztítják a pécsi szennyvizet. A karbantartások augusztusig is eltarthatnak, a tizennégy falu lakói még két hónapig szellőztetés nélkül maradhatnak.
Levélben kért segítséget az "irtózatos bűz" miatt tizennégy Pécs-környéki település. A falvakon átfolyó patakok "Pécs büdös és koszos szennyvizét szállítják" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nagy Gábor, Zók polgármestere. Elmondása szerint a néhány éve még "élettel teli" patakokból kipusztult az élővilág, a víz olyan szagot áraszt, hogy sokszor még a zárt ablak sem segít, szellőztetni végképp nem lehet.

A problémát a Pécsi Vízmű pellérdi szennyvíztisztítója okozza. A telep rekonstrukciója során négy levegőztető medencében cserélik a légbeviteli elemeket. A karbantartás augusztusig is eltarthat. Ez idő alatt a tisztítás korábban 97 százalékos hatásfoka 88 százalékra csökken - tájékoztatta a Hírlapot Kisbáró Edina, a cég kommunikációs osztályának munkatársa.

A szag miatt a Vízmű szerint "a lakosokon kívül senki" sem panaszkodott. A Magyar Hírlap értesülései szerint a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség egyelőre nem szabott ki bírságot a Vízműre, mivel az okozott kár mértékét csak a szennyezés felszámolása után tudják megállapítani. Addig is napi 28 ezer köbméter kevésbé tisztított szennyvíz zúdul naponta a Drávába - írja a Magyar Hírlap.