Piroska
-2 °C
5 °C

Porig rombolták Xavér garázsát

2001.07.13. 13:48
Varnus Xavér nem a saját telkére építette garázsát, ezért csütörtök reggel Varászló polgármesterének veje traktorával megjelent, és véget vetett a november óta húzódó telekvitának. A helyi önkormányzat jegyzője ugyan elrendelte az épület bontását, de a bíróság a határozatot felfüggesztette. Az orgonavirtuóz feljelentést tett, és kártérítésként több mint másfélmillió forintot követel.
Traktorzúgásra ébredtek a Somogy megyei Varászló lakói csütörtök reggel, mert egy férfi úgy döntött, hogy véget vet Varnus Xavér ismert orgonistával november óta húzódó telekvitájának. Subosits Tamás még egyszer figyelmeztetni akarta az orgonaművészt, de ő a hangos kopogás ellenére sem jött ki a házából. Ekkor szétcsavarozta a garázsát, majd traktorával még a cölöpjeit is kihúzta. A garázsromboló nem más, mint a község polgármesterének veje.

A telek

Varnus Xavér
A művész 1991 júniusában vett telket Varászlón. A garázsromboló szomszéd az Indexnek elmondta: Xavér pontosan tudta, hol húzódik a telekhatár, tavaly ősszel mégis rossz helyre került egy telefon- és egy villanyoszlop. Egy garázsnak nevezett fészert is épített, amelyből csak harminc centiméter állt a saját telkén. Ez év januárjában ment át egy baráti kávéra Xavérhoz, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Kétszázezret kért az ezer négyzetméteres területért, de a zenész csak a fele ekkora összeget volt hajlandó kifizetni. Végül nem tudtak megegyezni.

A határozat

Az önkormányzat jegyzője ugyan elrendelte az érintett garázs bontását, de a határozat végrehajtását a bíróság felfüggesztette. Subosits Tamás állítja: nem kapott értesítést erről, így annak tudatában rombolta le az épületet, hogy joga van hozzá. Varnus Xavér ezzel szemben az Indexnek elmondta: a postakönyv tanúsága szerint a határozatot Subositsék július 9-én átvették. A bíróság pedig azért függesztette fel a garázs bontását, mert az alatta lévő földterület értéke jóval kisebb. A község ezen részén tíz forint egy négyzetméter, és itt mindössze tizenkét négyzetméterről van szó.

A kár

Az orgonaművész szerint csak két centiméteren múlott, hogy a garázzsal egybeépített ház falát kihúzzák a tető alól, és összedőljön az épület. A kérdéses reggelre visszaemlékezve közölte: nem hallott kopogást, csak arra ébredt fel, hogy inog a fal. Ekkor kinézett az ablakon, és látta, hogy hatalmas láncokkal szedik szét a garázsát, amelyben autója ugyan nem, de a medencéjét építő munkások felszerelése benne volt. A rombolást videóra rögzítette, majd ügyvédje tanácsára feljelentést tett a marcali kapitányságon. A rendőrség ez alapján önbíráskodásért és gondatlanságból elkövetett életveszély okozásáért indíthat vizsgálatot. A kár egymillió-nyolcszázezer forint, amelyet polgári peres úton kíván majd érvényesíteni. Ebből csak akkor enged, ha bocsánatot kérnek tőle, majd saját költségükön új garázst építenek neki.