Sára, Márió
2 °C
6 °C

Politikai botrány Xavér garázsa miatt

2001.07.17. 17:08
Rendkívüli ülést tart kedd este Varászló önkormányzata, mert Varnus Xavér garázsának lerombolása miatt lemondásra akarják felszólítani a polgármestert. Az sem kizárt, hogy feloszlatja magát a testület, mert csak így lehet elérni, hogy Gresa Gyulát eltávolítsák. A művész garázsát a polgármester veje csütörtök reggel rombolta le, annak ellenére, hogy a telekvitában a bíróság a bontást felfüggesztette.
Az ismert orgonista garázsának lerombolása miatt kedd este rendkívüli testületi ülést tart Varászló önkormányzata. Subosits Tamás, a polgármester veje az Indexnek elmondta: a telekvitájába már a politika is bekapcsolódott. Az apósát azonban csak úgy tudják elmozdítani a székéből, ha a képviselőtestület feloszlatja magát. Ebben az esetben mindenkinek le kell mondania, így új választások kiírására lenne szükség.

A botrány akkor robbant ki a kétszáz fős faluban, amikor csütörtök reggel a polgármester veje lerombolta az orgonavirtuóz garázsát. Minderre azért került sor, mert Varnus Xavér nem a saját telkén építkezett. Az önkormányzat jegyzője ugyan elrendelte az épület bontását, de a határozat végrehajtását a bíróság felfüggesztette. A művész állítása szerint a kár több mint másfél millió forint. Bocsánatkérésre vár, miközben a rendőrségen feljelentést tett.

Mindenki a polgármester ellen?

Gresa Gyula 1990 óta polgármester a faluban. Ellenjelölt nem volt, a község lakóinak biztatására csak ő vállalta a posztot. Négy, illetve nyolc évvel később ugyan már voltak ellenfelei, de elsöprő többséggel választották meg újra.

Varnus Xavér az Indexet arról tájékoztatta, hogy a hatfős testületben mindenki a polgármester ellen van. Gresa Gyula ugyan el tudta érni, hogy a rendkívüli ülést keddre halasszák, de ezzel csak időt nyert. Xavér állítja: az egész falu mellette áll, és a képviselők most lemondásra szólítják fel.

Gresa Gyula polgármester az Indexnek elmondta: azok a felforgató elemek fordultak ellene, akik korábban nem nyerték el a választók bizalmát. Állítása szerint a képviselő-testületben csak ketten vannak ellene. Az ülés tettlegességig is fajulhat, mert elképzelhető, hogy a községből sokan részegen jelennek majd meg. Ennek kiküszöbölésére zárt ülés elrendelésére lesz szükség.

Nem száll ringbe újra a polgármester

Amennyiben a testület mégis feloszlatja magát, polgármester nélkül marad a falu. Időközi választás kiírása már nem lehetséges, így az elkövetkezendő évben a jegyző kezébe kerülne az irányítás. A polgármesteri székre egyébként hárman is pályáznak, köztük az alpolgármester is. Gresa Gyula közölte: nyugdíjba megy, és nem óhajt többet indulni a választásokon.