Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezren búcsúztatták az Alsószuhán lemészárolt családot

2007.02.15. 23:56
Egy nappal a szeretet ünnepe után az esztelen halál ült ünnepet a borsodi dombok között. A zádorfalvai kis temetőben végső nyugalomra helyezték azt a két gyermeket és édesanyjukat, akiket édesapjuk gyilkolt le pár nappal ezelőtt álmukban.

"Istenem azt se tudják, melyiket sirassák" - sóhajt egy idős nő a zádorfalvai temetőben. Csütörtök, fél kettő. Már legalább háromszázan gyűltek össze a kis ravatalozó körül. Középen három lezárt, rézveretes fakoporsó, rajtuk felirat: Izabella, élt 10 évet; László, élt 18 évet; Erika, élt 37 évet. A kíméletlenül legyilkoltak. A koporsók körül a család, köztük az életben maradt 21 éves főiskolás lány, tétován símogatják hol ezt, hol azt a nevet. A nagymama fel-felzokog mérhetetlen fájdalmában. Az eget szürke fátyolfelhők borítják, a nap csak haloványan dereng át rajtuk.

(Szombatra virradó éjjel Greskó István a gyanú szerint baltával megölte feleségét és két gyermekét Alsószuhán. A férfi tette után elmenekült, a holttesteket hétfőn kora reggel találta meg a fiatalasszony sógora.)

A református temetési szertartás kettőkor kezdődik, ekkorra körülbelül ezren gyűlnek össze az aprócska temetőbe a környező falvakból, jöttek alsószuhai, ragályi, dövényi, kurityáni, héti, jákfalvai, felsőnyárádi családtagok, testvérek, rokonok, ismerősök, osztálytársak. Zádorfalva határában, a foltokban feperzselt domboldalban kopasz fák, fekete embertömeg. A szomszédos dombon fehér falú templom, harangszó érkezik felőle.

(Greskó István ellen országos körözést rendeltek el, a rendőrök végül Miskolcon, a Búza téri autóbuszpályaudvaron fogták el hétfő este. A 45 éves, többszörösen büntetett előéletű férfi beismerő vallomást tett, szerdán előzetes letartóztatásba helyezték.)

Képek a temetésről
Képek a temetésről

"Keressünk vigasztalást Istennél, itt a hármas koporsónál, a mélységes bánatban" - kezd bele a pap a szertartásba. "Tebenned bíztunk elejétől fogva" - énekli a keresztyén gyászoló gyülekezet a 90. zsoltár verseit. A sorok végén ólomnehéz sóhajok.

(A fiatalasszony és gyermekei nem régóta laktak Alsószuhán, a helyiek nem ismerték igazán jól a családot, hogy milyen gondokkal küzdenek. Erikát rendes, dolgos, gyermekeiért mindent megtevő asszonynak írták le. A család harmadik gyermeke, a sárospatakon tanuló Erika nem lakott velük. Ennek köszönheti, hogy még él.)

"Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet" - Máté evangéliumából az ötödik, Lukács evangéliumából a tizedik fejezet citálásával folytatja a tiszteletes. "Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert a ki öl, méltó az ítéletre".

(A börtönből tavaly év végén kedvezménnyel szabadult férfi nem adott magyarázatot tettére, csupán annyit mondott, hogy felesége nem akarta visszafogadni.)

"Nagy tragédia történt Alszószuhán vasárnapra virradóra. E drága életű, szerető szívű fiatal édesanya és két gyereke egy brutális, elvetemült cselekmény áldozatai lettek. Megdöbbentünk mindannyian, lesújtva szomorúsággal. Nagy a szívünkben a bánat és az értetlenség, hogyan történhetett mindez" - mondja az idős pap, miközben valahova a hallgatag dombok felé pillant. "Emberemlékezet óta nem volt erre példa, felkavarta az itt élők nyugalmát" - száll a panasz a csenevész fák felé.

(Alsószuhán, az alig ötszáz lelkes borsodi faluban még sosem történt ehhez fogható bűncselekmény. A helybélieket teljesen megrázta a horrorisztikus eset, többek szerint "tönkretették ezzel ezt a falut".)

Képek a temetésről
Képek a temetésről

"Megállt az élet, megállt a szív e három testben, az értetek dobogó szív. Nagyon nehéz elfogadni mindazt, ami itt történt, keressük őket, de mindhiába" - hangzanak az utolsó búcsúztató szavak, amik után a közösen elmondott Miatyánkkal mondanak istenhozzádot a gyászolók. A papi beszéd végeztével egy fiatal fiú lép a szenteltvízzel meghintett koporsókhoz, Lászlótól búcsúzik osztálytársai és tanárai nevében, Szabó Magda soraival: "Tudom, hogy meghaltál, de nem hiszem,/még ma sem értem én;/hogy pár kavics mindörökre bezárhat,/hogy föld alatt a hazád és a házad,/ugyan hogy érteném. Tizennyolc évet égtél, te parányi,/te vézna testbe ágyalt szeretet:/hogy higgyem el, hogy lángjaid kihültek,/és ellebbent könnyű lehelleted?"

(A huszonegy éves lány édesapja tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre számíthat. Többször is ült már éveket börtönben, mindahányszor erőszakos bűncselekmények miatt.)

Három óra, a három koporsót a földbe eresztik. A földet hatan lapátolják a sírgödörbe. A deszkákra zuhogó göröngyök hangja zokogással keveredve száll az égre.