Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Életfogytiglanit kapott az évszázad zaklatója

2004.07.13. 15:44
Richard Jan, a 37 éves biokémikus hét éven át mintegy kétszáz személy életét tette különböző módokon elviselhetetlenné, ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a middlesexi bíróság. Ezt a büntetést általában csak gyilkosok kapják Nagy-Britanniában.
A brit rendőrség "a birodalom történetében a legveszélyesebb molesztálóként" jellemezte a férfit, aki elismerte, hogy 211 fenyegető levelet írt és 4500 szitkozódó - vagy éppen néma - telefonhívással próbálta tönkretenni áldozatait.

Jan gépkocsikat rongált, kilyukasztotta kerekeiket, vagy éppen a patkányirtó szolgálat embereit küldte ellenségeinek címére. Emellett felgyújtotta egy városi tanácsos nő otthonát, baseball-ütővel támadt egy szociális alkalmazottra, akivel munkája során találkozott: a szerencsétlen jobbnak látta elköltözni, titokban tartva új lakcímét.

Richard Jan azt követően indította meg molesztálási kampányát, amelyet "a fasiszta banda elleni harmadik világháborúnak" keresztelt el, hogy szülei - akiket terrorizált -, megpróbálták orvosi vizsgálatnak alávetni. A férfi lakásán a rendőrség egy töltött fegyver mellett megtalálta azoknak az ellenségeinek a listáját is, akikkel - saját feljegyzése szerint - "végezni" akart.

A múlt héten véget ért tárgyaláson meghallgatott orvosok szerint azonban Jan nem volt elmebeteg - csak "megszállott, akinek nincs lelkifurdalása."