Ilona
17 °C
33 °C

Molesztálással vádolják a hivatásos nevelőszülőt

2003.09.05. 11:57
Erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak, és kiskorú veszélyeztetésének gyanújával tartóztattak le egy 71 éves dömsödi lakost. A férfi évek óta hivatásos szülőként szexuális kapcsolatra kényszerítette a gondjaira bízott fiatalkorú lányokat. Zaklatta és többször meg is erőszakolta őket.
K. Béla és felesége évek óta hivatásos nevelőszülők. A férfi ellen ez év januárjában indult nyomozás, amikor az egyik nevelésük alatt álló lány, L. E. feljelentette. Elmondása szerint K. Béla több esetben megerőszakolta őt. Papp Judit, a Pest Megyei RFK sajtóreferense az Indexnek elmondta: - K. Béla és neje 1988-ban lettek hivatásos nevelőszülők. Egy évre rá kapták az első gyereket, azóta összesen tizenhárom lány volt náluk. Közülük ötről tudjuk, hogy a férfi megerőszakolta őket, és fajtalankodott velük. Ketten 1999-ben jelezték egy nevelőszülői szaktanácsadónak, mi folyik náluk. A szakember rendőrségi úton akarta rendezni a problémát, azonban bejelentése sosem jutott el a rendőrségig, valahol a gyámhivatalnál elakadt.

Két évvel később a lányok elköltöztek a nevelőszülőktől, de a feljelentést egészen idén januárig halogatták. -Kriminál-pszichológiai vizsgálatok kellettek ahhoz, hogy megállapíthassuk, a lányok igazat mondanak. Ezek után rendeltük el K. Béla letartóztatását -mondta el a rendőrségi szóvivő. A nyomozás során kiderült, hogy a többi, gondjaira bízott lánnyal is hasonló dolgokat művelt.

L.E. feljelentésével egyidőben a Fővárosi Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetője is bejelentést tett a dömsödi polgármesteri hivatal gyámügyi osztályán, miszerint egyik betegüket, aki 10 és 17 éves kora között élt a házaspárnál, szintén zaklatta, és többször megerőszakolta a férfi. Letartóztatásakor a nála lakó újabb négy fiatalkorú lányt a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál helyezték el. A szóvivő szerint rajtuk - és minden valaha náluk élt lányon - is elvégzik a kriminál-pszichológiai vizsgálatot.