Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Lincshangulat Zalaegerszegen?

2003.11.28. 13:31
Kétszáz fős tömeg tüntet a zalaegerszegi börtön épülete előtt, ahol egy rab életét vesztette, miután tűz ütött ki az egyik cellában. A lincshangulat múlófélben, a rendőrök az embereket csendesítik. Budapestről a helyszínre indult Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár is, a börtön az áldozat ügyvédjével tárgyalás.
Az áldozat népes rokonságából és ismerőseiből verbuválólott tömegben pénteken kora délelőttre gyakorlatilag lincshangulat alakult ki a börtön épülete előtt, de a rendőrök fellépésének köszönhetően késő délelőttre kissé már lecsendesedett a tömeg, adta hírül a HavariaPress.

Plexipajzs és rohamsisak tettlegesség nélkül

"A százötven fős tömeg békés demonstrációt tart, tettlegesség eddig nem történt" - számolt be az Indexnek Csizmazia Péter, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság szóvivője.

A rendőrség a megyei bevetési egységet is a helyszínre vezényelte délelőtt, őkrohamsisakban, plexipajzsokkal próbálták megakadályozni, hogy a tömeg bejusson az épületbe, közölte a hírügynökség.

Az államtitkár a helyszínre megy

A tüntetők ezután a rendőrök nyomása elől a városi bíróság épülete felé vették az irányt. A bíróság közvetlenül a börtön mellett található.

A tüntetők közül az életét vesztett rab ügyvédje mellett egy kisebbségi képviselőt is beengedtek a büntetésvégrehajtási intézetbe. Teleki László a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős államtitkára Nagykanizsáról már elindult a helyszínre. Várhatóan újrakezdik a tűzeset kivizsgálását, az elhunyt rab ügyvédje ugyanis kora délutánra megegyezett erről a hatóságokkal.

Már tegnap este is volt demonstráció

Az elhunyt rokonai, ismerősei már tegnap este összegyűltek a börtön épülete előtt; az események végig békésen, atrocitásoktól, incidensektől mentesen zajlottak, a biztosító rendőri erők részéről semmilyen beavatkozás nem volt szükséges.

Pénteken fél egyig a jelenlévők valamennyien elhagyták a helyszínt, tájékoztatott honlapján a rendőrség.

Csizmazia az Indexnek elmondta, a tegnapi börtöntűz miatt füstmérgezésben elhunyt férfi előzetes letartóztatásban volt, a szóvivő arról nem tudott tájékoztatást adni, mivel vádolták a fogvatartottat.

Négyen kaptak füstmérgezést, hárman túlélték

A Büntetés-végrehajtási Intézet zalai komplexumában csütörtökön délután, eddig tisztázatlan körülmények között csaptak fel a lángok. A tüzet rövid idő alatt sikerült megfékezni, de az egyik rab életét már nem sikerült megmenteni, a férfi füstmérgezés következtében elhunyt, jelentette a HavariaPress.

A tűzesetben további három rab is megsérült, őket a városi kórházba szállították, állapotuk kielégítő, nem életveszélyes.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft