Tizenegy évet kapott a zámolyi gyilkosság fő vádlottja

2003.03.19. 15:42
A zámolyi emberölés ügyében jogerősen 11 év börtönre ítélte Krasznai Krisztián elsőrendű vádlottat a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. A bíróság szerint az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetések túl enyhék, de miután a megyei főügyészség nem fellebbezett a vádlottak terhére, nincs lehetőség súlyosbításra.
A gyilkosság 1999. augusztus 29-én este történt, amikor három csákvári fiatalember ment a zámolyi romák házaihoz, hogy tisztázzanak egy korábbi nézeteltérést. Egy 25-30 fős csoport rájuk támadt és az egyik csákvári fiatalembert ökölcsapásokkal, rúgásokkal, botütésekkel olyan súlyosan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe.

A Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét jogerőre emelő legfelsőbb bírósági végzés szerint Krasznai Elemér másodrendű vádlott garázdaság miatt egy év letöltendő börtönt kapott.

Két vádlott Franciaországba menekült

Az eljárás másik öt vádlottja közül egy elhunyt, kettő menedékjogot kapott Franciaországban, ahol kiadatásukat is megtagadták, kettőnek pedig már első fokon jogerőre emelkedett a felfüggesztett szabadságvesztése, illetve próbára bocsátása.

A hatóságok előtt ismeretlen maradt az a személy, aki Krasznai Krisztián tettestársa volt az emberölés során.

Az LB szerdán szóbeli indoklásában megjegyezte: a bántalmazás módja a különös kegyetlenséghez közelített, a bűncselekmény gátlástalannak, elvetemültnek nevezhető, az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetések pedig túlontúl enyhék, ám miután a megyei főügyészség nem fellebbezett a vádlottak terhére, nincs lehetőség súlyosításra.

  • Tippek
  • Bankszámla