Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Zarándokok lepték el a könnyező Lenin-szobrot

2005.05.02. 15:07
Gyantát sír egy kétméteres Lenin-szobor, amely egy Szentpétervár környéki dácsa kertéjben áll. A hányatott sorsú szobrot öt éve találta egy szeméttelepen egy nyugalmazott hajóskapitány. A megelevenedett faszobrot most kommunista zarándokok látogatják csapatostul.

Zarándokok tucatjai leptek el az utóbbi napokban egy Szentpétervár környéki falucskát, ahol az ortodox húsvét előtt néhány nappal könnyezni kezdett az egyik nyaraló kertjében álló Lenin-szobor.

Szeméttelepen szedte össze, odaadóan ápolta

Lenin kétméteres faszobrát öt évvel ezelőtt fedezte fel a szeméttelepen egy szentpétervári nyugdíjas. A férfinak, aki korábban húsz éven át hajóskapitány volt, a vérében volt a hatalom tisztelete, ezért nem hagyhatta, hogy ilyen dicstelenül végezze a proletariátus vezére, olvasható a Mégapolisz-Expressz című orosz lap online kiadásában.

A férfi ezért a szeméttelepről dácsája, vagyis nyaralója kertjébe menekítette Lenint. Az elmúlt öt évben a nyugalmazott hajóskapitány gondosan ápolta a szobrot, megtisztította a madárürüléktől, és vegyszerrel kezelte, hogy megvédje a kártevőktől.

Megelevenedett a fa

Április végén, néhány nappal az ortodox húsvét előtt a szobor "életre kelt". Először a fa repedéseiből zöld hajtások nőttek ki, majd szemeiből gyanta kezdett csepegni, mintha csak könnyezne a szovjet állam valaha volt vezére.

Az idős nyugdíjasnak azóta nincs nyugta, ugyanis csapatostól érkeznek a kommunista zarándokok, bár azt nem lehet tudni, hogy milyen csodát várnak Lenintől.