Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Zárkatűz az egri börtönben

2004.03.26. 11:00
Előzetes letartóztatásban van az a három fiatal, akik csütörtökön este tüzet okoztak a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában. Az őrök öt perc alatt megfékezték a tüzet. A gyújtogatók közül ketten enyhébb füstmérgezést szenvedtek.
A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik három személyes zárkájában három fiatal gyújtotta fel a helyiségben lévő matracokat. Az előzetes letartóztatásban lévő tizenéveseknek feltehetőleg az volt a szándékuk, hogy a kavarodást kihasználva megszökjenek a börtönből. Tervük azonban nem sikerült, a tüzet ugyanis alig öt perc alatt eloltották, szökésre pedig nem is nyílt módjuk. Sőt, amennyiben a vizsgálat igazolja a szándékosságot, a fiatalok ügyük súlyosabb elbírálására is számíthatnak.

Az egri büntetés-végrehajtási intézetben csütörtök este, öt perccel hét óra előtt csaptak fel a lángok. Az őrök egyből észlelték a hangoskodást és a füstöt, így poroltókkal gyorsan megfékezték a tüzet. Az eset az intézet működésében sem okozott zavart. A kigyulladt zárkából két fogvatartottat füstmérgezés gyanújával külső kórházba szállítottak, ám fél kilenc körül már vissza is kerültek celláikba. A mentésben részt vevő felügyelőt ugyanakkor - füstmérgezés gyanúja miatt - felmentették az aznapi, további szolgálata alól.

Az eset pontos körülményeit a tűzoltók és a rendőrök is vizsgálják. Yazbekné Szabó Katalin, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a hírügynökségnek elmondta, hogy a fogva tartottak jogszerűen tarthattak maguknál öngyújtót. Így a tűz miatt az intézet munkatársait feltehetőleg nem terheli felelősség. Tavaly novemberben Zalaegerszegen gyújtotta magára a zárkáját egy rab, aki a tűzben életét is vesztette. A rendkívüli haláleset miatt szolgálatban, gondatlanságból elkövetett kötelességszegés vétsége miatt a katonai ügyészség előbb vádat emelt három börtönőr ellen, akik akkor voltak szolgálatban, ám később felmentették őket.