Gerzson
-3 °C
2 °C

Csalódott halálraítélt Texasban

2003.12.11. 15:35
Már elfogyasztotta utolsó vacsoráját egy halálraítélt, amikor leállították a kivégzési procedúrát. A gyilkosság miatt elítélt amerikai férfi csalódottan fogadta saját kivégzésének elmaradását.
December 10-én (az emberi jogok világnapján) végezték volna ki Texasban Kevin Lee Zimmermant, akit még 1990 júniusában ítéltek halálra Gilbert Hooks meggyilkolásáért. A siralomházban lévő elítélt tegnap elfogyasztotta az utolsó vacsorát, amikor a texasi hatóságok leállították a kivégzési procedúrát. A 42 éves Zimmermant húsz perc választotta el ekkor a végzetes méreginjekciótól - írja az Ananova.

A kivégzésnek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága parancsolt álljt, mivel időközben megváltoztatták a méreginjekció összetételére vonatkozó előírásokat. Texas volt az első állam az USA-ban, ahol a halálraítélteket halálos méreginjekcióval végezték ki. A déli államban három anyag keverékét használták eddig erre a célra: a méreg halálos adag nátrium-tiopentalból (ami nyugtató hatású), pankuronium-bromid-ból (ami izombénító, és a légzés összeomlását okozza) valamint kálium-kloridból (ami megállítja a szívet) áll.

A legfelsőbb bíróság azonban a kegyetlen büntetés alkotmányos tilalmára hivatkozva leállíttatta a pankuronium-bromid használatát, így Zimmerman kivégzését elhalasztották. Korábban már több civil szervezet is nyomást próbált gyakorolni a hatóságokra, hogy tiltsák be a szert, mely megbénítja a vázizmokat, de nem hat az agyra és az idegekre. Így akinek beadják tudatánál marad, de nem tud sem mozdulni, sem szólni, mielőtt meghalna.

A siralomház lakója csalódottságának adott hangot. "Felkészültem a halálra. Most viszont újabb másfél év szarakodás következik" - idézte a rendőrségi szóvivő a halálraítéltet. Kevin Lee Zimmerman 1987-ben követett el gyilkosságot egy motelben. A zavaros elmeállapotú férfi maga kérte cselekedete főbenjáró és ezért halállal is sújtható bűnné nyilvánítását.