Boglárka
22 °C
35 °C

Újratárgyalják a zálogházi rablásokat

2008.07.10. 11:01
A zálogházi rablások ügyében tavaly nyáron született elsőfokú ítéletet csaknem teljes egészében hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla a Fővárosi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte, mégpedig a csak kivételes esetekben alkalmazott öttagú bírói tanács előtt.

A Fővárosi Bíróság 2007-es ítéletének csupán azt a részét hagyták helyben, amelyben a vádlottakat felmentették a zálogházi rablások, illetve a rendőrséggel folytatott tűzharc vádja alól.

Tóth Éva, az ítélőtábla döntésének szóbeli indoklásakor hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletében számtalan olyan elírás és pontatlanság, valamint indoklási hiányosság van, ami indokolja az ítélet hatályon kívül helyezését.

Ezért le kell folytatni a teljes eljárást, ki kell hallgatni újra minden fontos tanút, és kivétel nélkül újra meg kell hallgatni valamennyi szakértőt. Az indoklásban elhangzott, hogy az ügy nagy súlya és elhúzódása miatt a megismételt elsőfokú eljárást soron kívül, és úgynevezett ötös tanácsban kell lefolytatni.

A két vádlott az elsőfokú bíróság újabb döntéséig előzetes letartóztatásban marad. A vádlottak védői ez ellen a letartóztatást elrendelő végzés ellen fellebezést nyújtanak be a Legfelsőbb Bírósághoz

A vád szerint egy négytagú csoport tucatnyi zálogházat rabolt ki 2000-2001-ben. A Fővárosi Bíróság tavaly nyáron Gombos Lászlót és Horváth Szilárdot felmentette a rablássorozat vádja alól.

Horváthot azonban emberölés miatt 20 évre ítélték, mert bizonyítottnak látta a bíróság, hogy 2000. augusztus 19-én éjjel Óbudán agyonlőtte egy szórakozóhely biztonsági őrét.

Ugyanekkor Gombos 8 évet kapott, mert a bíróság úgy látta, hogy részt vett a miskolci zálogház elleni rablásban. A banda másik két tagja, Varga László és Farkas Róbert még nem került bíróság elé, bujkálnak.

Horváth Szilárd akkor vált országosan ismertté, amikor nevét a rendőrség összefüggésbe hozta a móri mészárlással, de később kiderült, hogy ahhoz nem volt köze