Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Turistanőket köveztek halálra a Zöld-foki-szigeteken

2007.02.12. 17:53
Az egyik áldozat volt barátja - és két másik társa - valamilyen permettel elkábította azt a három fiatal nőt, akik a Zöld-foki szigeteken egy szörfözőcsapattal töltötték a szabadságukat. Később megerőszakolták őket, egy verembe dobták a három olaszt, megkövezték és sorsukra hagyták a három nőt. Az egyik élve mászott ki a veremből, és segítséget kért.

Brutálisan bántalmaztak három vakációzó olasz nőt a hét végén a Zöld-foki-szigeteken, közülük kettő belehalt sérüléseibe. Harmadik társuk túlélte a megkövezést, segítséget kért, és így az olasz közvélemény is értesülhetett a sokkoló tragédiáról.

Három férfi - az egyik elkövetőnek feltehetően az egyik áldozattal viszonya volt korábban - valamilyen permettel elkábította a három fiatal nőt, akik Sal szigetén egy szörfözőcsapattal töltötték a szabadságukat. Bevonszolták őket egy erdőbe, feltehetőleg megerőszakolták, majd megkövezték és sorsukra hagyták őket egy veremben.

A legfiatalabb túlélte a kövezést


Zöld-foki-szigetek műholdas képe
fotó: Wikipedia

A 17 éves legfiatalabbnak később sikerült kimásznia, és segítséget hívnia. Két idősebb társa, a 28 és 33 éves nő belehalt fejsérüléseibe. A túlélő szintén fejsérüléseket, illetve több csonttörést szenvedett.

Az eset megrázta Olaszország lakosságát, mert körükben népszerű idegenforgalmi célpont a nyugat-afrikai partoknál fekvő szigetcsoport. A helyi rendőrség három férfit már őrizetbe vett a barbár bűncselekménnyel kapcsolatban. Az olasz külügyminisztérium a helyszínre küldte dakari nagykövetét, hogy győződjön meg arról: a tetteseket bíróság elé állítják.

A tragédiát túlélő nőnek csak a keresztnevét hozták nyilvánosságra: Agnesének hívják. Ő a Sky TG24 olasz tévének a helyi kórházból nyilatkozva elmondta, hogy az egyik támadó - akinek feltehetőleg viszonya volt egyikükkel - meghívta őket ebédre, és tettestársaival együtt étkezés közben kábította el őket.

A Zöld-foki-szigetekről - röviden

Az Atlanti-óceánban fekvő lakatlan szigetcsoportot a portugálok fedezték fel és népesítették be a XV. században. Egészen pontosan egy velencei olasz hajós, Cadamosto találta meg 1456-ban a szigeteket, aki a portugálok szolgálatában állt.

A Zöld-foki-szigetek ezután az afrikai rabszolga-kereskedelem egyik központja lett. Később fontos megállóhelynek számított a gőzhajózás korában: fűtőanyagot és más felszereléseket, élelmiszert vettek fel az itt megálló hajók, elsősorban a bálnavadászok és a transz-atlanti úton haladók.

Volt itt koncentrációs tábor is

A magyar kiadvány, a Világtörténelmi Enciklopédia szerint a portugál fasiszták 1945-ben itt állították fel a tarrafali koncentrációs tábort.

A CIA World Factbook szerint a szigetcsoport 1975-ben nyerte el a függetlenséget, aztán megpróbált egyesülni a nyugat-afrikai Bissau-Guineával. Ez más források szerint 1980-ban meghiúsult, mert megdöntötték azt az elnököt, aki az egyesülést pártolta.

Többpárti választások 1990 óta

Többpárti választások csak 1990-től vannak az országban. Az ismétlődő szárazságok miatt a lakosság jelentős része kivándorolt innen, viszont nagyszámú külföldi tartózkodik itt a turisták számára kellemes időjárás miatt. Ennek eredményeként ma már a külföldiek száma helyenként nagyobb a helyi lakosságénál. (A zöld-fokiak többnyire portugál és/vagy afrikai származásúak.)

A Zöld-foki-szigeteken 421 ezer ember élt 2006-ban, a lakosság 71 százaléka kreol, 28 százaléka afrikai, egy százaléka európai, a már említett CIA World Factbook szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!