Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem találtak holttesteket a nagybecskereki buszban

2005.04.24. 17:20
Hiába sikerült kiemelni az egy hete szerencsétlenül járt vajdasági autóbusz roncsait a Tiszából, újabb holttesteket nem találtak. A balesetet heten túlélték, három holttestet a tragédia után emeltek ki a vízből, tizenhárom ember eltűnt.
A Nagybecskereknél történt buszbaleset után kilenc nappal, vasárnap partra emelték a Tiszába zuhant busz roncsait, de nem találtak benne egyetlen holttestet sem. Ez várható volt, mivel a túlélők arról számoltak be, hogy a becsapódás pillanatában a buszba tóduló víz valósággal katapultálta őket a jármű kitört ablakain keresztül.

Az áldozatok elkeseredett hozzátartozói azzal fenyegetőztek, hogy követelni fogják mindazok felelősségre vonását, akik részt vettek az eltűntek felkutatásában és az autóbusz kiemelésében.

Szét kellett szerelni

Az Újvidék és Versec között közlekedő autóbusz április 15-én zuhant a megáradt folyóba a nagybecskereki Tisza-hídnál. A balesetet egy kamion okozta: szabálytalanul előzött egy traktort a hídon, ekkor a szembe jövő busz nekiütközött a kamion pótkocsijának, és a híd korlátját áttörve a Tiszába zuhant. A balesetet heten élték túl; közvetlenül a tragédia után három holttestet emeltek ki a vízből a környékbeli nyaralók tulajdonosai, s a hatóságok 13 személyt soroltak az eltűntek közé.

A hatóságok szombaton bevontak a munkálatokba egy belgrádi székhelyű vállalatot, amely folyami létesítmények építésére szakosodott. A helyszínre vontattak a Duna partján lévő Velika Gradiskából egy teherhajót és egy folyami darut. Az utóbbit az alacsony híd miatt előbb szét kellett szerelni, majd ismét összerakni. Vasárnap a daru a teherhajó platójára kiemelte a roncs mindkét darabját; az egyik 20, a másik 17 méter mélyen feküdt a folyó fenekén.

Partról figyelték

A szerbiai rendőrség több napon keresztül nem adott hivatalos tájékoztatást a mentési munkálatokról, miközben az elkeseredett hozzátartozók többször is, legutóbb pénteken, lezárták a hidat a forgalom elől, írta a szombati Magyar Szó. Az egyesek szerint hiányosan felszerelt különleges egységnek a parancsnoka több napos hiábavaló próbálkozás után kért segítséget a Belügyminisztériumtól.

A rendőrség és a katonaság a mentési munkálatokban segítséget ajánló civilszervezetekkel sem megfelelően működtek együtt. A nagybecskereki búváregyesület tagjai például a tragédia után egy nappal engedték lemerülni, holott a holttestek kimentésére a balesetet követő órákban lett volna esély. A különleges egység a magyarországi mentőcsoportok megjelenését sem fogadták kitörő örömmel, jó ideig csak a hídról követhették az eseményeket.