Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Zsanett-ügy: vendéghaj-bizonyítási indítvány

2007.07.03. 15:40
Hiába ígérte az ügyészség legkésőbb keddre a nyomozás lezárását a Múzeum körúton május 4-én igazoltatott és a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett ügyében, a lány jogi képviselőjének indítványai meghosszabbítják a nyomozást.

Bizonyítási indítvány érkezett a Fővárosi Főügyészséghez Zsanett jogi képviselőjétől, erősítette meg az Index információit Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az iratban az szerepel, hogy vizsgálják meg a lány vendéghaját is.

A vádemelést vagy az eljárás megszüntetését június 19-én egy-két héten belülre ígérte az ügyészség. A két hét most járt le, de a más DNS-szakértő kirendelését kérő indítvány és a mostani meghosszabbítja az eljárást, mivel sorsukról még nem döntöttek.


Fotók: Nagy Attila

Zsanettnek április 20-án pótolták a haját, mondta Tuza Péter ügyvéd. A valódi hajból készült vendéghajat a május 4-i Múzeum körúti igazoltatás után egy héttel levetette, és, Zsanett jogi képviselője szerint, nem gondolta, hogy jelentősége lehet az ügyben a végül negatív eredményt hozó DNS-vizsgálatnak, és így a rendőrautóban talált hajszálaknak.

A DNS-vizsgálat eredménye nem perdöntő, ha nem találnak megfelelő biológiai anyagmaradványt, az nem zárja ki az erőszakot.

A nyomozás a május 14-én a juj.hu-n közzétett videó gyorsította fel, ami után három nappal azonosította feltételezett támadóit a 21 éves lány. A DNS-vizsgálat jelentősége az azt követő hetekben merült fel, a lány az ügyvédje szerint addigra elfelejtette, hogy vendéghajat viselt a kérdéses éjszakán.

A rebiszesek rendőrautójában körülbelül harminc hajszálat porszívóztak össze, de ebből csak négy volt vizsgálható. Ha a rendőrautóban megtalálják Zsanett hajszálát, akkor az bizonyíthatja, hogy a lány tényleg ült a rendőrautóban. A rendőrök vallomása szerint a lány nem szállt be autójukba, a lány viszont azt mondja, hogy a rendőrök a kocsijukkal vitték egy sötét mellékutcába, ahol az erőszakot elkövették.

A lány jogi képviselője a múlt héten másik DNS-szakértő kirendelését kérte, mert az ország hat hemogenetikai szakértője közül az egyik szerint a vizsgálati módszer aggályokat vet fel. Egyed Balázs szerint a szakvéleményben leírt és alkalmazott vizsgálati módszerek nem alkalmasak arra, hogy a feltett kérdésekre teljeskörűen és kielégítően választ adjanak.

Az ügyvéd által felkért szakértő szerint az időigényesebb, de alaposabb mitokondriális vizsgálat hozhat megnyugtató eredményt. Ezzel a módszerrel a szakértő szerint nemcsak a négy hajszálat vizsgálhatják.


Tuza Péter szerint a harminc összegyűjtött haj között lehetnek a vendéghaj szálai is, mivel találtak olyan hajszálat is, aminek nem volt hajhagymája.

Az ügyvéd szerint nem az időhúzás a céljuk az új DNS-vizsgálatra vonatkozó kérelemmel, valamint a mostani bizonyítási indítvánnyal. A vendéghajról, állítása szerint, ő is csak most szerzett tudomást.

  • Vennék
  • Hírek