Friderika
13 °C
29 °C

Rács mögött a zsaroló rendőr

2003.09.10. 16:39
Zsarolással vádolnak egy budapesti rendőrt, aki - a gyanú szerint - társaival egy embert arra akart rábírni, hogy adja el nekik a lakását. Gergényi Péter soron kívüli etikai vizsgálatot rendelt el, aminek eredményeként azonnali hatállyal megszüntették a rendőr szolgálati viszonyát.
A Fővárosi Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás gyanúja miatt őrizetbe vett és eljárást indított egy, a BRFK kötelékébe tartozó rendőrszázados ellen.

Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő az Indexnek elmondta: "A gyanú szerint öt férfi - köztük R. T. százados - súlyos fenyegetések és többszöri bántalmazás kíséretében arra kényszerített egy hatodik embert, hogy adja el nekik a lakását. Az öt zsarolással gyanúsítható személyből eddig négyet sikerült kézre keríteni, közülük kettőt vettek őrizetbe. Egyikük az említett rendőrszázados, a másik gyanúsított pedig egy civil személy.

a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szolgálatot teljesítő százados a bűncselekmény elkövetésekor nem rendőrként lépett fel, és nem viselt egyenruhát.

Gergényi Péter, Budapest Rendőrfőkapitánya soron kívüli etikai eljárást rendelt el, melynek során az etikai bizottság határozatában a rendőrszázadost hivatásos szolgálatra méltatlannak nyilvánította. Az állomány illetékes parancsnoka ezért azonnali hatállyal megszüntette a zsarolás-gyanús rendőr szolgálati viszonyát.