Ágnes
-1 °C
2 °C

Zsaroló rendőröket fogtak el

2005.06.21. 18:53
Ötmillió forintot és egy terepjárót zsarolt ki egy férfiból két rendőr és három civil. A sértettel elhitették, hogy egy rablás bűnrészese. A rendőrök elfogást színleltek, majd hagyták magukat lefizetni.

Két rendőrt és három civil férfit fogtak el kedden a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, jelentette be a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A tavaly október 8-án történt bűncselekmény gyanúsítottjainak elfogását az Országos Rendőr-főkapitányság több bevetési egysége segítségével végezték több budapesti és Pest megyei helyszínen kedd reggel.

A gyanú szerint a rendőrök - egy főtörzszászlós és egy törzsőrmester - színlelt akciót hajtottak végre a három civillel. A három civil azt a hamis látszatot keltették a sértett előtt, hogy fegyveres rablást követtek el és a sértett autóján vitették el magukat a kitalált bűncselekmény helyszínéről. A gépkocsiba a rablásra utaló tárgyakat, pisztolyt és aranyrúdnak tűnő tárgyakat dobtak be, a gyanút a sértettre is terelve.

A gyanúsítottak a két rendőrrel előre megbeszélték a színlelt akciót, "elfogatták" magukat a rendőrökkel, a sértettet pedig megzsarolták azzal, hogy őt - mint a képzeletbeli rablás bűnsegédjét - és magukat csak 5-5 millió forint ellenében engedik el.

A színlelt intézkedést folytató rendőrök az egyik civilt a helyszínen tartották bilincsben, a sértettet és a másik "elkövetőt" pedig elengedték, hogy megszerezzék a pénzt. A sértett két bankszámláról összesen 2,5 millió forintot, illetve a használt terepjáróját adta át. Az akció hitelét nyomatékosítva a megbilincselt másik civil később jelentkezett, hogy kiszabadult a látszatfogságból.

A nyomozás során adatok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a civil gyanúsítottak közül ketten korábban is zsarolást követhettek el. Emiatt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal várja az esetleges sértettek jelentkezését, a bejelentéseket a hivatal bizalmasan kezeli.