Gusztáv
3 °C
7 °C

Leégett egy zsinagóga Marseille-ben

2002.04.01. 16:06
Leégett egy zsinagóga a dél-franciaországi Marseille-ben, miután a hét végén az ország különböző vidékein több támadás is ért zsidó intézményeket.
Az épület vasárnap késő este gyulladt ki, nem sokkal az után, hogy egy rendőrjárőr járt a helyszínen a franciaországi zsidó vallási intézményeknél megerősített biztonsági intézkedések részeként. A marseille-i tűzben senki sem sérült meg.

A francia rendőrség még nem közölte, mi okozhatta a tüzet, amelyben a lángok martalékává vált a zsinagógában őrzött összes könyv és Tóra-tekercs. A földközi-tengeri kikötőváros egyik lakónegyedének közepén található zsinagógát tavaly októberben ismeretlenek már megtámadták Molotov-koktéllal.

Támadások országszerte

A hét végén Franciaország különböző vidékein több antiszemita támadás történt. A délkelet-franciaországi Lyonban szombatra virradóra tucatnyi álarcos két páncélautóval beszakította a Duchere zsidó imaház ajtaját, felgyújtotta a vastag fakaput és elmenekült.

A dél-franciaországi Toulouse-ban szombat este egy kóser hentesüzletbe dobott égő fáklyát egy ismeretlen támadó, vasárnap hajnalban pedig a kelet-franciaországi Strasbourgban egy zsinagóga bejáratát perzselték fel szintén azonosítatlan elkövetők. A Le Journal du Dimanche című vasárnapi újság híradása szerint Villeurbanne városában szombaton délután egy fiatal zsidó párt ért támadás.

Mint az AP megjegyezte, a franciaországi antiszemita támadások egybeesnek a közel-keleti erőszakos cselekmények kiterjedésével. Franciaországban egy márciusban megjelent - egy rasszizmus-ellenes csoport és zsidó diákok által szerkesztett - könyv szerint a közelmúltban mintegy 400 antiszemita támadást követtek el.

Molotov koktél a zsinagógába
Molotov-koktélt hajítottak vasárnapra virradóra egy brüsszeli zsinagógába, de az incidensnek nem volt sérültje és az anyagi kár sem jelentős. Az incidens a belga főváros Anderlecht kerületében történt. Az ismeretlen tettes a zsinagóga ablakán át hajította be a palackot. A rendőrség által egyértelműen gyújtogatásnak minősített bűncselekménynek még nincs gyanúsítottja. A belga kormány elfogadhatatlan cselekedetként ítélte el a támadást. Mint a külügyminisztérium illetékese hangsúlyozta, Belgiumban nem elfogadott a szemet szemért, fogat fogért elv és az izraeli-palesztin konfliktus nem vezethet rasszizmushoz. Mint az AP írja, Brüsszelnek ebben a munkásnegyedében sok arab bevándorló él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!