Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leégett egy zsinagóga Marseille-ben

2002.04.01. 16:06
Leégett egy zsinagóga a dél-franciaországi Marseille-ben, miután a hét végén az ország különböző vidékein több támadás is ért zsidó intézményeket.
Az épület vasárnap késő este gyulladt ki, nem sokkal az után, hogy egy rendőrjárőr járt a helyszínen a franciaországi zsidó vallási intézményeknél megerősített biztonsági intézkedések részeként. A marseille-i tűzben senki sem sérült meg.

A francia rendőrség még nem közölte, mi okozhatta a tüzet, amelyben a lángok martalékává vált a zsinagógában őrzött összes könyv és Tóra-tekercs. A földközi-tengeri kikötőváros egyik lakónegyedének közepén található zsinagógát tavaly októberben ismeretlenek már megtámadták Molotov-koktéllal.

Támadások országszerte

A hét végén Franciaország különböző vidékein több antiszemita támadás történt. A délkelet-franciaországi Lyonban szombatra virradóra tucatnyi álarcos két páncélautóval beszakította a Duchere zsidó imaház ajtaját, felgyújtotta a vastag fakaput és elmenekült.

A dél-franciaországi Toulouse-ban szombat este egy kóser hentesüzletbe dobott égő fáklyát egy ismeretlen támadó, vasárnap hajnalban pedig a kelet-franciaországi Strasbourgban egy zsinagóga bejáratát perzselték fel szintén azonosítatlan elkövetők. A Le Journal du Dimanche című vasárnapi újság híradása szerint Villeurbanne városában szombaton délután egy fiatal zsidó párt ért támadás.

Mint az AP megjegyezte, a franciaországi antiszemita támadások egybeesnek a közel-keleti erőszakos cselekmények kiterjedésével. Franciaországban egy márciusban megjelent - egy rasszizmus-ellenes csoport és zsidó diákok által szerkesztett - könyv szerint a közelmúltban mintegy 400 antiszemita támadást követtek el.

Molotov koktél a zsinagógába
Molotov-koktélt hajítottak vasárnapra virradóra egy brüsszeli zsinagógába, de az incidensnek nem volt sérültje és az anyagi kár sem jelentős. Az incidens a belga főváros Anderlecht kerületében történt. Az ismeretlen tettes a zsinagóga ablakán át hajította be a palackot. A rendőrség által egyértelműen gyújtogatásnak minősített bűncselekménynek még nincs gyanúsítottja. A belga kormány elfogadhatatlan cselekedetként ítélte el a támadást. Mint a külügyminisztérium illetékese hangsúlyozta, Belgiumban nem elfogadott a szemet szemért, fogat fogért elv és az izraeli-palesztin konfliktus nem vezethet rasszizmushoz. Mint az AP írja, Brüsszelnek ebben a munkásnegyedében sok arab bevándorló él.