Vilhelmina
11 °C
28 °C

Már csak a húsüzem legfelső emelete ég

2003.09.21. 12:45
Már csak a legfelsőbb szinten ég a kaposvári húsüzem mintegy 60 órával korábban kigyulladt hűtőházának belső tere - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-vel vasárnap délben.
"Az alsóbb szintek belső tíz-húsz centiméter vastag parafaszigetelése elégett, jelenleg a padlástér mintegy 30 centiméter vastag parafa járófelülete izzik, a füst azonban már korántsem akkora, mint az előző két napon" - mondta Heizler György.

A katasztrófavédelmi igazgató beszámolója szerint a tűz keletkezése óta folyamatosan a helyszínen tartózkodó tűzoltóknak vasárnapra virradó éjszaka egyszer kellett beavatkozniuk, amikor is a legfelső szinten nyílt lánggal égő tüzet eloltották.

"Ugyancsak éjszaka mintegy 20 méteres magasságban egy erős repedés keletkezett körülbelül egy méter hosszan az épület falán, a szerkezet állapota egyébként nem változott a korábbiakhoz képest" - közölte Heizler György.

Mint arról az MTI már korábban hírt adott, eddig ismeretlen okból péntekre virradó éjjel gyulladt ki a kaposvári húsüzem 250 négyzetméter alapterületű, mintegy 25 méter magas zárt hűtőháza.

A 40 centiméter vastag, belül parafaborítással szigetelt épület földszintjén 20 tonna zsírt és némi száraz árut tároltak.

A nagy erőkkel helyszínre kiérkező tűzoltóknak a nagy füst és a hőség miatt nem sikerült bejutniuk a földszinti két bejáraton, s bár többféle oltással - vízzel, habbal, széndioxiddal - igyekeztek megfékezni a lángokat, az épület belső terében keletkezett tüzet nem tudták eloltani, a lángok azonban más épületet nem fenyegettek.

Személyi sérülés sem történt. A hűtőházat még pénteken életveszélyesnek nyilvánították, a belsejében dúló tűztől az épület szerkezete meggyengült. A szakemberek valószínűsítik, hogy akár magától is összedől, ha mégsem, akkor le kell bontani a kiégett hűtőházat.

Az út mellett lévő épület környékén a forgalmat továbbra is elterelik. A kár több tízmillió forint.