Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Huszonkilencen meghaltak a nyenyecföldi légikatasztrófában

2005.03.16. 16:20
Lezuhant egy An-24-es személyszállító repülőgép észak-oroszországban. A szerencsétlenségnek egyes értesülések szerint huszonkilenc halálos áldozata van. A gép fedélzeten ötvenketten utaztak.

Leszállás közben lezuhant egy orosz repülőgép Oroszország északi részén kedden, 45 utassal és hétfős személyzettel a fedélzetén. Az An-24 típusú kétmotoros gép landolni készült amikor a talajnak ütközött és kigyulladt az észak-oroszországi Nyenyecföldön - közölte szerdán a rendkívüli helyzetek minisztériumának területileg illetékes hivatala.

A Kemerovo Airlines tulajdonában lévő gép háromnegyed kettőkor tűnt el a radarok képernyőjéről, majd szemtanúk beszámolói szerint 13:53-kor a bal szárnyára dőlt és kigyulladt, majd teljesen kiégett.

Sokáig nem lehett pontos adatot tudni a baleset áldozatainak számáról. A RIA Novosztyi hírügynökség jelenleg úgy tudja, hogy 23 túlélőt mentettek ki a roncsok közül, huszonkilencen pedig nem élték túl a zuhanást. A BBC ugyancsak huszonkilenc halottról tud.

A RIA legfrissebb értesülése szerint a gép a Lukoil olajcég munkásait szállította Uszinszkból Varandejbe. Moszkvai idő szerint fél háromkor több Mi-8-as helikopteren mentőosztagok indultak útnak Nyenyecföld központjából, Narjan Marból a túlélők felkutatására.

Az An-24-es szovjet tervezésű, rövid- és középtávú repülésekhez használt turbólégcsavaros repülőgép. Az 1960-as években kezdték gyártani, jelenleg is több száz repül belőle Oroszországban és a volt szovjet tagköztársaságokban.