Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pilótahiba okozta az esztergomi repülőgép-balesetet

2002.05.12. 14:35
Esztergomnál négyen vesztették életüket szombaton késő délután, amikor lezuhant egy Fuji 200-as típusú kisrepülőgép. Vasárnap Debrecen közelében egy mentőhelikopter zuhant le műszaki okok miatt. Itt a pilóták túlélték a balesetet.
Lezuhant egy kisrepülőgép az esztergomi repülőtér közelében szombaton, a Fuji 200-as típusú egymotoros gépen utazók - három férfi és egy nő - életüket vesztették. Az MTI információi szerint a baleset 18.40 órakor történt.

Egy szemtanú elmondta: egy ideig úgy tűnt, hogy a repülő le akar szállni, de aztán újra emelkedni kezdett. A gép megtett további 400-500 métert, majd megpróbált megfordulni, de ez már nem sikerült, és a földnek csapódott.

Egy másik tanú - a repülőtér egyik alkalmazottja - arról számolt be az MTI-nek, hogy a gép motorja körülbelül 100 méter magasban elhalkult, majd a repülő egy-két másodperc múlva lezuhant. A repülőgép orra mélyen belefúródott a földbe, a pilótafülke szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, a gép farokrésze és a szárnyak letörtek.

Emberi hiba miatt történt baleset?

Az MTI úgy tudja, hogy a repülőgép egy budapesti vállalkozó tulajdonában volt, aki a gépet Esztergomban tárolta, innen indult útnak szombaton is. Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy valószínűleg nem valamilyen műszaki hiba okozta a balesetet.

Véleménye szerint nem benzinhiány okozta a balesetet, mint mondta: a Fuji 200-as olyan konstrukció, amellyel egy jó pilóta, ha csak üzemanyag gondja van, le tud szállni. Pető György tájékoztatása szerint a balesetet szenvedett géptípust a 60-as, 70-es években gyártották, Fuji 200-as csak ez az egy volt Magyarországon.

Hibás manőver okozta az Esztergom közelében bekövetkezett légi balesetet, amelynek során egy kisrepülőgép a földhöz csapódott és utasai mind életüket vesztették - közölte az MTI vasárnap. Antalics Tamás, az Esztergomi Repülő Klub titkára vasárnap az hírügynökségnek nek elmondta, hogy a Fuji 200-as gép egy emelkedési manővert alacsony sebességgel hajtott végre, emiatt "bedugózott" és a földnek vágódott.

Mentőhelikopter zuhant le Debrecennél

Debrecen közelében vasárnap egy mentőhelikopter zuhant le, a balesetnek nincs áldozata. Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a MI 2-es helikopter kevéssel háromnegyed kilenc előtt szállt fel Debrecenben.

A helikopter műszaki berepülésre indult, ugyanis szombaton karbantartási munkákat végeztek rajta. Pető György közlése szerint a pilóták teljesítménycsökkenést észleltek, emiatt visszafordultak, de a repülőtérig nem jutottak el. A helikopter a földhöz vágódott és teljesen összetört. A pilóták nem sérültek meg.

Legutóbb 2001. június 14-én történ halálos kimenetelű kisrepülő-baleset Magyarországon. Akkor egy Zágrábból Siófokra tartó Cessna 210-es repülő zuhant le Csurgó közelében. A balesetben hatan - köztük a Synergon Rt. több vezetője - vesztették életüket.