Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Pilótahiba okozta az esztergomi repülőgép-balesetet

2002.05.12. 14:35
Esztergomnál négyen vesztették életüket szombaton késő délután, amikor lezuhant egy Fuji 200-as típusú kisrepülőgép. Vasárnap Debrecen közelében egy mentőhelikopter zuhant le műszaki okok miatt. Itt a pilóták túlélték a balesetet.
Lezuhant egy kisrepülőgép az esztergomi repülőtér közelében szombaton, a Fuji 200-as típusú egymotoros gépen utazók - három férfi és egy nő - életüket vesztették. Az MTI információi szerint a baleset 18.40 órakor történt.

Egy szemtanú elmondta: egy ideig úgy tűnt, hogy a repülő le akar szállni, de aztán újra emelkedni kezdett. A gép megtett további 400-500 métert, majd megpróbált megfordulni, de ez már nem sikerült, és a földnek csapódott.

Egy másik tanú - a repülőtér egyik alkalmazottja - arról számolt be az MTI-nek, hogy a gép motorja körülbelül 100 méter magasban elhalkult, majd a repülő egy-két másodperc múlva lezuhant. A repülőgép orra mélyen belefúródott a földbe, a pilótafülke szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, a gép farokrésze és a szárnyak letörtek.

Emberi hiba miatt történt baleset?

Az MTI úgy tudja, hogy a repülőgép egy budapesti vállalkozó tulajdonában volt, aki a gépet Esztergomban tárolta, innen indult útnak szombaton is. Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy valószínűleg nem valamilyen műszaki hiba okozta a balesetet.

Véleménye szerint nem benzinhiány okozta a balesetet, mint mondta: a Fuji 200-as olyan konstrukció, amellyel egy jó pilóta, ha csak üzemanyag gondja van, le tud szállni. Pető György tájékoztatása szerint a balesetet szenvedett géptípust a 60-as, 70-es években gyártották, Fuji 200-as csak ez az egy volt Magyarországon.

Hibás manőver okozta az Esztergom közelében bekövetkezett légi balesetet, amelynek során egy kisrepülőgép a földhöz csapódott és utasai mind életüket vesztették - közölte az MTI vasárnap. Antalics Tamás, az Esztergomi Repülő Klub titkára vasárnap az hírügynökségnek nek elmondta, hogy a Fuji 200-as gép egy emelkedési manővert alacsony sebességgel hajtott végre, emiatt "bedugózott" és a földnek vágódott.

Mentőhelikopter zuhant le Debrecennél

Debrecen közelében vasárnap egy mentőhelikopter zuhant le, a balesetnek nincs áldozata. Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a MI 2-es helikopter kevéssel háromnegyed kilenc előtt szállt fel Debrecenben.

A helikopter műszaki berepülésre indult, ugyanis szombaton karbantartási munkákat végeztek rajta. Pető György közlése szerint a pilóták teljesítménycsökkenést észleltek, emiatt visszafordultak, de a repülőtérig nem jutottak el. A helikopter a földhöz vágódott és teljesen összetört. A pilóták nem sérültek meg.

Legutóbb 2001. június 14-én történ halálos kimenetelű kisrepülő-baleset Magyarországon. Akkor egy Zágrábból Siófokra tartó Cessna 210-es repülő zuhant le Csurgó közelében. A balesetben hatan - köztük a Synergon Rt. több vezetője - vesztették életüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!